Utorak 08.11.2011.
13:52
Kurir

Klintova spremna da sarađuje sa islamističkim grupama

Klintonova je u govoru na Nacionalnom demokratskom institutu u Vašingtonu istakla da "nisu svi islamisti isti" i da SAD žele da se u Tunisu uspostavi demokratija.

Uvredljivo je, opasno i pogrešno misliti da muslimani vernici ne mogu da napreduju u demokratiji: Hilari Klinton
 

"Nije nam važno kako se stranke zovu, već šta zapravo rade. Uvredljivo je, opasno i pogrešno misliti da muslimani vernici ne mogu da napreduju u demokratiji", rekla je ona.

Glavna islamistička stranka u Tunisu Enahda pobedila je prošlog meseca svog glavnog protivkandidata na izborima, Naprednu demokratsku stranku, sekularnu partiju levog centra. Za upravljanje državom, ova stranka mora da "ubedi sekularne stranke da sa njom sarađuju... Amerika će, takođe, sa njom sarađivati", rekla je Klintonova, ističući da su lideri ove grupe obećali slobodu veroispovesti i potpuna prava za žene.

Klintonova je istakla da se među glavnim kriterijumima koje svaka stranka mora da

I ovo pročitajte:

* "Arapsko proleće" za nezavisno Kosovo

ispuni u demokratiji nalazi odbacivanje nasilja, poštovanje vladavine prava, poštovanje prava žena i manjina i prihvatanje izbornog rezultata, javila je agencija Frans pres.

"Arapsko proleće" predstavlja talas antirežimskih protesta koji su poceli u decembru prošle godine u Tunisu, a zatim su zahvatili Egipat, Libiju, Bahrein, Siriju i Jemen i još nekoliko arapskih zemalja u regionu.

2024 © - Vesti online