Utorak 08.11.2011.
12:20
B92

Gas preskup, grejemo se na drva

Drva se i u Nemačkoj preporučuju kao ekološki ispravan energent, za razliku od lož ulja i uglja, koji su već odavno označeni kao veliki zagađivači životne sredine.

Foto: Ilustracija

Kada je pored kotlarnice na čvrsta goriva, ugradio gasni kotao Požežanin Milosav Lazarević mislio je da će mu penzionerski dani zimi biti lakši.

A kada je gas poskupeo, on je odlučio da ponovo uzme sekiru u ruke, pripremi drva i podloži kotao na čvrsta goriva. On je za B92 rekao da će za razliku od gasa, imati malo više posla oko grejanja, ali će dom biti mnogo topliji, a račun prepolovljen.

"Za jednu sezonu potrošimo negde oko 25 kubika drva, između 20 i 25, zavisi od zime, a grejemo celu kuću. Gasa se potroši po 15, između 15 i 17 hiljada mesečno, a sad ne znam koliko bi bilo po ovom novom", rekao je Lazarević.

Trećina Srbije nema daljinsko grejanje, odnosno toplane, a tako je i u užičkom kraju, gde je glavni energent drvo. Radivoje Filipović kaže za B92 da će njegova šuma jedva podmiriti potražnju za ovim energentom ove sezone, a najbolji pokazatelj je da je za 30 procenata više posečenih drva nego za dve prethodne sezone.

"Otpilike dva kubika drva može da zadovolji potrebe jednog domaćinstva mesečno. To je pretvoreno u pare možda nekih sedam hiljada dinara, znači u odnosu na gas. Jeste malo muka ložiti, ali pogotovo ko ima svoju šumu, mnogo je, mnogo jeftinije. U mojoj ulici svi koji su se grejali na gas od ove godine svi su prešli na čvrsto gorivo", kaže Filipović.

On dodaje da će drva biti dovoljno i za naredne sezone, s tim da treba voditi računa da se ona planski seku. Ovaj energent se kao ekološki ispravan preporučuje i u Nemačkoj u sarskoj oblasti, koja je bogata šumom, kakva je situacija i u užičkim krajevima.

Razlikuje se cena po kubiku, što je za B92 potvrdio i Niko Borgeis, prodavac na jednom od regionalnih prodajnih mesta drva.

"Ovakva jedna prodajna jedinica, sanduk sa jednim kubikom drva, ako bi to preračunali u lož ulje iznosio bi 160 litara. Prema aktuelnim cenama lož ulje bi ste platili 128, a cena drva je 68 evra po kubnom metru", navodi on.

I dok se u Nemačkoj za dva minuta mašinski iscepa desetak kubika drva, u Srbiji se, ukoliko neko ima veću količinu drva, angažuju profesionalni cepači. Za samo 200 dinara po kubiku drva će biti usitnjena i spremna za kotao ili peć. Većina se ipak odluči da samostalno cepa drva, jer je ova aktivnost sastavni deo zimske rekreacije, podseća B92.

2024 © - Vesti online