Utorak 08.11.2011.
09:42
Vestionline

Bojkot nastave se nastavlja, traži se odlazak azilanata

Direktor škole Milan Marić potvrdio je da je jutros na nastavu u prepodnevnu smenu došlo 25 učenika. Bojkot nastave, počeo je juče u znak protesta zbog nekontrolisanog priliva imigranata u to mesto.

Od ukupno 415 đaka te škole, nastavi je prisustvovalo 20 učenika, po deset u obe smene.

Nekontrolisan priliv azilanata u Banji Koviljači

Bojkot nastave su u nedelju najavili roditelji na protestu "Ko je sledeći" sa kojeg je oko 2.000 ljudi, zatražilo hitno izmeštanje svih ilegalnih imigranata i azilanata, kao i Centra za azil iz tog turističkog mesta. Školski odbor sinoć je podržao zahteve roditelja da deca ne idu u školu, sve dok nadležni državni organi ne reše problem sa ilegalnim imigrantima.

Na nedeljnom protestu, upućen je javni poziv ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i komesaru za izbeglice Srbije Vladimiru Cuciću da dođu u Banju Koviljaču i da sa meštanima razgovaraju o rešavanju tog problema. Protest su sazvali nezadovoljni građani, zbog učestalih incidenata stranih državljanja, koji su kulminirali silovanjem britanske državljanke u parku u Banji Koviljači.

Prema poslednjim podacima policijske stanice u Loznici, trenutno van Centra za azil u Banji Koviljači, koji ima 80 mesta, boravi više od 2.500 azilanata iz Afrike i Azije. Lokalne vlasti su u nekoliko navrata pomoć za rešavanje tog problema tražile od Komesarijata za izbeglice Srbije i premijera Srbije Mirka Cvetkovića od kojih nisu dobili odgovor nakon čega su građani sami preuzeli inicijativu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je u ponedeljak da je neshvatljivo ćutanje državnih organa, ni posle protesta građana i započetog bojkota nastave. On je upozorio da bi bilo kakvo oklevanje oko iznalaženja rešenja, moglo dalje da pogorša i ovako složene situacije u Banji Koviljači.

2024 © - Vesti online