Utorak 08.11.2011.
06:33
Večernje novosti

Deset razloga da se SAD boje Rusije

Dve najveće sile na svetu: Rusija i SAD
 

Prvi i glavni razlog jeste da je Rusija jedina zemlja u svetu, koja može da uništi SAD za pola sata. Svi predsednici, počev od Džona Kenedija, smatrali su da saradnja sa Moskvom može da spreči atomski rat.

Ruski generali kažu da zemlja koja ima 200 raketa sa atomskom glavom može da se oseća bezbednom, jer se niko neće usuditi da je napadne. Međutim, raketna nauka ide dalje, pa se zato i modernizuju rakete koje su u stanju da izbuše protivnički “atomski kišobran”.

Drugi razlog je što je Rusija glavni američki partner u kontroli atomskog oružja, kao i u sprečavanju da ono dođe u ruke terorista. Treći razlog je što Amerika uz podršku Rusije lakše može da spreči da Iran napravi svoje atomsko oružje.


Četvrti razlog je što Rusija pomaže SAD u borbi protiv Al Kaide, a peti što je Moskva dozvolila da Amerikanci preko njene teritorije prevoze teret u Avganistan.

Šesti razlog za saradnju je ekonomskog karatera - Rusija je jedan od najvećih proizvođača nafte u svetu, a drugi prirodnog gasa. Sedmi razlog je što Rusija kao član SB UN ima pravo veta. Osim toga, Rusija je član grupe najuticajnijih zemalja sveta G-20.

Osmi razlog je što preko ogromne ruske teritorije prolaze putevi važni i za američku ekonomiju. Deveto, Rusija ima moćan intelektualni potencijal, mnogo naučnika, talentovanih matematičara i drugih koji mogu da daju podsticaj razvoju nauke u svetu. I među uspešnim emigrantima ima onih koji su došli iz Rusije, kao što je suosnivač “Gugla” Sergej Brin.

Deseti razlog za saradnju sa Rusijom je što ona može da proda savremene raketne sisteme Iranu, da se još više vojno zbliži sa Kinom i drugim zemljama.

2024 © - Vesti online