Utorak 08.11.2011.
02:02 >> 09:45h
Večernje novosti

Bramerc: Nema novih uslova za Srbiju

Serž Bramerc: Moramo da saznamo ko je pomagao beguncima
 

"U septembru sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje begunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoj izveštaj za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji treba da bude poslat oko 15. novembra", rekao je on u intervjuu "Novostima".

Bramerc je naglasio da je poglavlje s hapšenjem begunaca zatvoreno i da očekuje informacije u vezi s mrežom podrške Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, o čemu će razgovarati s "biroom ministra Rasima Ljajića, s kojim, kako je rekao, saradnja funkcioniše veoma dobro".

"Želimo da saznamo kako su begunci uspevali da se kriju tolike godine... Ali, to je proces. Ne mogu se za nekoliko nedelja rasvetliti godine bekstva. Već sam dobio neke informacije, nadam se da ću dobiti nove. Ali, ovi razgovori će se nastaviti i posle moje misije", kazao je on.

Bramerc je naveo da je u toku saradnja u okviru različitih procesa, pristup dokumentima, svedocima... i da postoji čitava serija ostalih elemenata. Na pitanje da li je evropske integracije Srbije i dalje potrebno uslovljavati, Bramerc je kazao da se odluka o tome donosi u Briselu, a ne u Hagu.

"To je pitanje koje treba postaviti onima koji su utvrdili uslove. Razumeo sam da uslovljavanje i dalje postoji. Ali, EU je u oktobru prošle godine jasno istakla da je najbolji dokaz saradnje hapšenje dvojice preostalih optuženih. Oni su uhapšeni. Na Evropskoj uniji je da da politički značaj ovim hapšenjima. Ali, to je odluka koja se donosi u Briselu, a ne u Hagu", zaključio je on.

2024 © - Vesti online