Ponedeljak 07.11.2011.
23:32
Beta

Zukorlić: Jedinstvo bez obzira na Beograd

Muamer Zukorlić

"Sporazum o formiranju jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji je zaista pri kraju. Nije još sve završeno, ali kako god to bude završeno, bio on podržan i potpisan od Beograda ili ne, imaćemo jedinstvenu Islamsku zajednicu", poručio je Zukorlić na Bajramskoj akademiji u Prijepolju burno pozdravljen od oko hiljadu pristalica.

Zukorlić je četiri godine podela među islamskim vernicima u Srbiji uporedio sa maratonskom trkom na čijem je startu bilo puno odvažnih trkača.

"Islamsku zajednicu ne čini par imama i nekoliko džamija, kao što su mislili oni koju su pre četiri godine pokušali da je stave pod kontrolu. Islamska zajednica su svi vernici i svi Bošnjaci, čak i oni koji ne odlaze u džamije, rekao je Zukorlić.

"Sad kad smo na cilju ove dugačke trke jasno se vidi ko je u trci a koga nema. Vidi se i čuje ko se žali da ga nisu ništa pitali o sporazumu. Pa ako ga nisu pitali ništa o nesporazumu, što bi ga pitali i o sporazumu. Islamska zajednica objedinjuje sve pripadnike islamske veroispovesti i takva će biti i naša", rekao je Zukorlić aludirajući na muftiju Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

Zukorlić tvrdi da se on ne bavi politikom. "Ja se zaista ne bavim politikom, ali se bavim političarima. Muftija i imami se neće baviti politikom jer smo pre deset godina doneli odluku koja ne dozvoljava da verski službenici budu na stranačkim listama. Ali se varaju svi koji misle da ćemo ćutati kad se političari počnu baviti islamskom zajednicom", rekao je on.

Posle Bajramske akademije sa kulturno-zabavnim programom na platou Doma kulture uz vatromet je priređena bajramska sofra.

2024 © - Vesti online