Ponedeljak 07.11.2011.
21:14
Beta

Čemu će sve štetiti skladište u Vinči?

Kako je navedeno u saopštenju te stranke, zahteva se objavljivanje studije o strateškoj proceni uticaja izgradnje skladišta za nuklearni otpad u Vinči na životnu sredinu sa navođenjem institucija koje su radile tu procenu.

U saopštenju se dodaje da je, na sednici glavnog odbora te stranke u Rtnju, za vikend odlučeno da se zatraži i izveštaj o učešću zainteresovane javnosti na tom projektu, kao i navođenje svih značajnih uticaja na životnu sredinu.

Stranka zelenih podseća da taj otpad u Vinči spada u projekte za koje je obavezna i izrada procene uticaja na životnu sredinu prilikom izrade idejnog projekta sa navođenjem mogućih štetnih uticaja i mera za njihovo otklanjanje.

Prostor od 70 hektara nekadasnjeg Instituta za nuklearne nauke Vinča, sada je u vlasništvu Javnog preduzeca "Nuklearni objekti Srbije" (NOS), koje je prošle nedelje najavilo završetak gradnje najvećeg skladišta nuklearnog otpada u Evropi u kojima bi bilo skladišteno 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera nuklearnog otpada.

Izgradnju tog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007. godine, a od osnivanja NOS pre dve godine, to preduzece je u potpunosti preuzelo taj posao.

Vinča se nalazi na 14 kilometara od Beograda u kome živi oko dva miliona stanovnika.

2024 © - Vesti online