Ponedeljak 07.11.2011.
20:15
Beta

Ustav Srbije nema legitimitet?

Stevan Lilić

"Taj je predlog Ustava je dala Vlada Srbije, a nisam baš siguran da je bila ovlašćena i legitimna da predlaže Ustav, izmene Ustava da, ali ceo Ustav ne.

Druga stvar koja je najspornija je preambula u vezi sa Kosovom i definisanje autonomnih pokrajina", rekao je Lilić agenciji Beta povodom pet godina od usvajanja Ustava Srbije.

Prema Lilićevim rečima, Ustav Srbije nije uspeo u svojoj osnovnoj nameri, a to je da se sačuva suverenitet i integritet države, jer je Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Zbog toga može se reći da ovaj Ustav nije doživeo ni svojih pet godina, jer njegova suština je bila...održavanje celovitosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Lilić.

Lilić, predsednik Udruženja "Pravnici za demokratiju", ukazao je da aktuelni Ustav Srbije nije, kako je naveo, proistekao iz naroda, već iz vladajućih struktura, što, prema njemu, stvara problem njegovog suštinskog legimititeta.

Lilić je podsetio da pre pet godina kada je Ustav Srbije donet Kosovo nije proglasilo nezavisnost, ali da je potom to učinilo i da trenutno "stanje na papiru ne odgovara realnosti".

Lilić je rekao da je Ustav Srbije formalno iznad međunarodnih dokumenata kao što su Povelja UN i Evropska konvencija o ljudskim pravima, ali da realnost pokazuje da to nije tako.

"Obavezni smo da poštujemo odluke suda za ljudska prava u Strazburu. Imaš jednu sudsku odluku koja je iznad našeg Ustava, a u Ustavu stoji drugo. Tu bi odredbu odmah promenio i uskladio sa onim što jeste - da su međunarodni dokumenti koje je Srbija potpisala direktno primenljivi i u pravu Srbije", rekao je Lilić.

Upitan kada je pravi trenutak za promenu Ustava Srbije, Lilić je kazao da je to bilo pre njegovog donošenje "po principu bolje sprečiti nego lečiti".

"Imamo toliko drugih problema na dnevnom redu i mislim da samo pitanje promene Ustava ne bi u tom smislu bilo prioritet", ocenio je Lilić u izjavi agenciji Beta.

2024 © - Vesti online