Ponedeljak 07.11.2011.
16:07
Beta

Sve izbeglice za pet godina dobijaju domove

Neke od izbeglica koje su došle iz bivših jugoslovenskih republika i dalje žive u privremenim smeštajima i izbegličkim kampovima

Predstavljajući u Palati Srbija Regionalni program za rešavanje pitanja izbeglica, Jeremić je rekao da će njime biti pronađeno rešenje za 27.000 domaćinstava i oko 73.500 najugroženijih osoba u regionu.

"Pronalaženje rešenje za žrtve rata je naš primarni cilj i on mora biti iznad svih podela, razlika i granica", rekao je Jeremić na konferenciji o problemima izbeglica na kojoj učestvuju šefovi diplomatije Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Šef srpske diplomatije je naveo da je za ostvarivanje zajedničkog regionalnog programa potrebno oko 500 miliona evra, koji će biti obezbeđeni iz stranih donacija.

Jeremić je rekao da je u proteklih godinu i po dana na političkom i ekspertskom nivou urađeno dosta na rešavanju pitanja izbeglih i raseljenih. On je dodao je da su UNHCR i Evropska komisija, OEBS i međunarodne organizacije imale značajnu ulogu u tom procesu.

Izbeglički kamp u Beogradu

 

Prema njegovim rečima, za rešavanje pitanja izbeglih i raseljenih u regionu potrebna je politička volja i razumevanje svih relevantnih činilaca u regiona.

Skupu u Palati Srbija prisustvuju i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Guterš i komesar EU za proširenja Štefan File. Među učesnicima su i pomoćnik američke državne sekretarke za pitanja izbeglica Dejvid Robinson i predstavnici OEBS-a i Saveta Evrope.

Pročitajte još:

 

2024 © - Vesti online