Ponedeljak 07.11.2011.
15:54
Beta

Vatrogasci ove godine spasili 770 života

Najbolji vatrogasci u Skupštini grada

Ističući veliku hrabrost vatrogasaca i spasilaca u Srbiji šef Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Predrag Marić naveo je da je uprkos manjku pripadnika i neadekvatnoj opremljenosti ova služba ove godine obavila više od 32.000 intervencija.

"Njih 3.000 radi ono što bi u normalnim okolnostima trebalo da radi 7.000 spasilaca. Kada pitate bilo kog pripadnika ove službe šta vam treba, oni će vam reći - da nas ima više i da nam je bolja plata. Ja ne mogu da kažem da to nije tačno", kazao je Marić.

On je rekao da od januara očekuje da svaki vatrogasac u Srbiji ima novu radnu i zaštitnu uniformu, a početku nabavke novih vatrogasnih vozila nada se do kraja naredne 2012. godine.

Samo u Beogradu vatrogasci su spasili 300 ljudi 

"U voznom parku 2005. godine zatekli smo vozila stara 25 godina. Od tada smo nabavili 80 novih vozila, a u istom periodu Hrvatska je nabavila 220 vozila", kazao je Marić.

Povodom Dana vatrogasno sapsilačkih jedinica danas su priznanja uručena najboljim pripadnicima te službe u Srbiji, a 27 njih je unapređeno.

Za najbolje vatrogasce-spasioce proglašeni su Zoran Bogdanović iz Kraljeva, Jugoslav Mladenović iz Beograda, Kristijan Mertić iz Bora, Slaviša Grujić iz Kruševca i Nikola Radivojević iz Prijepolja.

Dan Vtrogasno-spasilačkih službi obeležava se 7. novembra u znak sećanja na taj datum 1834. godine, kada je ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića sačinio i potpisao Uredbu o gašenju požara, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u toj oblasti.

2024 © - Vesti online