Ponedeljak 07.11.2011.
15:32
24sata.info, Vestionline

Svetla gradova mogu otkriti vanzemaljske civilizacije!

U potrazi za vanzemaljskom inteligencijom, astronomi su lovili radio signale i ultra-kratka laserska pulsiranja. U novom radu objavljenom u magazinu Astrobiolodži, Ejvi Leb s Harvard-Smitsonian Centra za astrofiziku (CfA) i Edvin Tarner sa Univerziteta Prinston predložili su novu tehniku za pronalaženje vanzemaljaca: traganje za svetlima gradova.

Potraga za vanzemaljskim gradovima biće dugotrajna, ali bi mogla da promeni našu pretpostavku o našem mestu u svemiru
 

"Potraga za vanzemaljskim gradovima bila bi dugotrajna, a ako uspemo, to bi promenilo našu pretpostavku o našem mestu u svemiru", navodi Leb.

Kao i kod drugih SETI metoda (traganje za vanzemaljskom inteligencijom), oni se oslanjaju na pretpostavku da vanzemaljci koriste tehnologije poput onih na Zemlji. To je razumno, jer svaki inteligentni život koji se razvio zahvaljujući svetlu sa svoje najbliže zvezde, verovatno da će imati veštačku rasvetu koja se uključuje tokom mraka.

Da bi se moglo uočiti veštačko svetlo na dalekoj planeti, ono se mora razlikovati od odraza svetla matične zvezde. Leb i Tarner predlažu praćenje promena svetlosti dok se planeta kreće oko zvezde. Dok se planeta kreće orbitom, ona prolazi kroz faze slične Mesecu. Kada je u fazi zamračenosti, više veštačkog svetla sa noćne strane bilo bi vidljivo sa Zemlje, nego što je reflektirana svetlost sa dnevne strane. Tako bi se ukupna količina svetlosti od planeta sa gradskom rasvetom razlikovala na način da bi bila merljivo različita od planeta koji nema veštačka svetla.

Potrebni još savremeniji teleskopi

Da bi se uočila ta mala razlika, trebaće buduće generacije teleskopa. Međutim, tehnika bi se mogla ispitati bliže Zemlji, koristeći obekte na rubu našeg Sunčevog sistema. Leb i Tarner izračunali su da bi najbolji današnji teleskopi trebalo biti u mogućnosti videti svetlo koje generiše metropola veličine Tokija na udaljenosti Kuiperovog pojasa - područja koje zauzimaju Pluton, Eris i hiljade manjih ledenih tela. Dakle, ako "napolju" postoje bilo kakvi gradovi, mi bismo ih morali videti već sada. Astronomi posmatranjem mogu usavršiti tu tehniku, kako bi je primenili kada se prvi svetovi veličine Zemlje otkriju oko udaljenih zvezda u našoj galaksiji, prenosi Dnevnik.hr.

"Vrlo je malo verovatno da postoje vanzemaljski gradovi na rubu našeg Sunčevog sistema, ali je za nauku neophodno pronaći metodu za proveru", rekao je Tarner.

Kako se naša tehnologija prebacila sa radijskog i televizijskog emitovanja radio-talasima na kablove i optička vlakna, postali smo manje primetljivi vanzemaljcima. Ako isto vredi i za vanzemaljske civilizacije, onda veštačka svetla mogu biti najbolji način da se uoče izdaleka.

2024 © - Vesti online