Ponedeljak 07.11.2011.
14:11 >> 16:06h
Beta

Potpisana deklaracija o rešavanju problema izbeglih

Vuk Jeremić (desno) i Jovan Krkobabić (levo) slušaju izlaganje Svena Alkalaja
 

Šefovi diplomatije Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore Vuk Jeremić, Sven Alkalaj, Goran Jandroković i Milan Roćen potpisali su tu deklaraciju na kraju međunarodne konferencije u Palati Srbija posvećene rešavanju problema izbeglih i raseljenih u regionu.


Deklaracija predstavlja okvir za rešavanje najhitnijih problema uključujući obezbeđenje adekvatnih stambenih rešenja za sve izbeglice u kolektivnim centrima i druga ugrožena lica i olakšavanje pribavljanja ličnih dokumenata.


Vlade četiri zemlje su takođe formulisale i detaljan plan rada sa preciznim vremenskim rokovima i troškovima.


Za početak 2012. godine planirana je donatorska konferencija na kojoj vlade četiri zemlje treba da predstave regionalni program donatorima i pozovu ih da ga podrže.


Na konferenciji u Beogradu, pored ministara, učestvovali su evropski komesar za proširenje Štefan File, visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, pomoćnik američke državne sekretarke za pitanja izbeglica Dejvid Robinson i predstavnici OEBS-a i Saveta Evrope.


U regionu Zapadnog Balkana ima oko 200.000 raseljenih i izbeglih što je posledica ratova 1991-1995. godine. Visoki komesar za izbeglice UN Gutereš zbog toga je region uvrstio u pet prioritetnih produženih izbegličkih kriza u svetu koje je potrebno rešiti.

Udruženja: Deklaracija neće rešiti pitanja izbeglih Srba

 

Zajednička Deklaracija koju su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH neće rešiti pitanja pola miliona izbeglih i prognanih Srba i 100.000 građana Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima, ocenila je Koalicija udruženja izbeglica.


Po oceni Koalicije, zajednička deklaracija kojom se četiri države obavezuju na pronalaženje rešenja za preostale raseljene i izbegle u regionu neće doprineti konačnom i pravičnom rešenju pitanja 500.000 izbeglih i prognanih Srba i 100.000 oštećenih građana Srbije.


"Vlada Srbije se, potpisom Zajedničke deklaracije od strane Vuka Jeremića, zvanično odrekla borbe za povratak naših nasilno oduzetih imovinskih i stečenih prava", navodi Koalicija u saopštenju i dodaje da je potpisani dokument u interesu Hrvatske.

2024 © - Vesti online