Ponedeljak 07.11.2011.
13:49
Beta

Lukšić: Pa ne može Milo da blokira Crnu Goru

Niko ne može da odluči da se odustane od strateških ciljeva Crne Gore: Igor Lukšić
 

Lukšić je u intevjuu podgoričkom dnevniku "Vijesti" kazao da "ne veruje" u sukob sa šefom svoje partije, zbog zalaganja vlade za članstvo u evropskim i evroatlantskim integracijama, jer je Đukanović "Crnu Goru doveo u status kandidata za članstvo u EU i NATO".


"Mislite li da neko ovde može istrpeti pritisak u kome Evropska komisija (EK) kaže da Crna Gora ne ispunjava obaveze na evropskom putu i da prekida pregovore?", bilo je pitanje crnogorskog premijera na novinarsku konstataciju o novoj retorici šefa vladajuće partije Mila Đukanovića "u kojoj EU više nije" prioriteni cilj državne politike.


Lukšić je rekao da deli mišljenje onih koji smatraju da se iz Srbije "preti" Crnoj Gori "ugrožavanjem nacionalnog identiteta i tekovina nezavisnosti".


Crnogorski premijer, međutim, istakao je da je "Beogradu na te aktivnosti skrenuta pažnja", nakon čega je vlast u Podgorici "dobila uveravanja da se to neće ponavljati".


"Nesumnjivo je da postoje političke strukture u Srbiji koje bi želele da je Vlada Crne Gore satelitska i da promoviše neku drugačiju politiku. Ja to tumačim kao želju dela srpske javnosti koja ima ambiciju da Srbija kao najveća na Balkanu, minihegemonistički pruža ruke prema pojedinim delovima Zapadnog Balkana", ocenio je Lukšić.


Prema njegovim rečima, takva politika ne može dugoročno ugroziti državnost Crne Gore, čija se nezavisnost "najbolje čuva u evropskim integracijama i u članstvu u NATO-u, te ekonomskim prosperitetom zemlje".


Crnogorski premijer je ukazao i da je ruski investitor u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) "izrazio spremnost" da izađe iz fabrike aluminijuma, a indijski partner da investira u proizvodnju aluminijuma.


Lukšić je ponovio i da nema prostora za povećanje zarada "u državnim strukturama, jer su one u proseku veće od onih na tržištu".

2024 © - Vesti online