Ponedeljak 07.11.2011.
13:25
Beta

"U BiH se posle rata vratilo više od milion ljudi"

Na regionalnoj konferenciji o problemima izbeglica koja se održava u Palati Srbija, Alkalaj je rekao da je vraćeno 220.000 imovina, što čini 99 odsto ukupnog broja i da je renovirano 325.000 stanova.

Ljudski, moralni, politički zadatak je ispunjavanje obaveza prema izbeglicama i obezbeđenje održivog koraka ili intergrisanje u sredine u koje su izbegli: Sven Alkalaj

"Učinjen je značajn napredak ali je ostalo da se uradi još mnogo. Ljudski, moralni, politički zadatak je ispunjavanje obaveza prema izbeglicama i obezbeđenje održivog koraka ili intergrisanje u sredine u koje su izbegli", rekao je Alkalaj. Prema njegovim rečima, vlada BiH je uspostavila blisku saradnju sa vladama Srbije i Hrvatske i posvećena je rešavanju problema izbeglica.

Konferenciju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. Skupu, osim ministara spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH prisustvuju i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Guterš i komesar EU za proširenja Štefan File.

Među učesnicima su i pomoćnik američke državne sekretarke za pitanja izbeglica Dejvid Robinson i predstavnici OEBS-a i Saveta Evrope.

Najavljeno je da će ministri Vuk Jeremić, Sven Alkalaj, Goran Jandroković i Milan Roćen potpisati zajedničku deklaraciju kojom se četiri države obavezuju na pronalaženje rešenje za preostale raseljenje i izbegle u regionu.

U regionu zapadnog Balkana ima oko 200.000 raseljenih i izbeglih što je posledica ratova od 1991-1995. godine. Visoki komesar za izbeglice UN Gutereš zbog toga je region uvrstio u pet prioritetnih produženih izbegličkih kriza u svetu koje je potrebno rešiti.

2024 © - Vesti online