Ponedeljak 07.11.2011.
12:34
24sata.info, Vestionline

Beograd će pregovarati i sa Hrvatskom o članstvu u EU!?

Srbija će prave pregovore o članstvu otvoriti tek pošto Hrvatska postane članica EU tako da će Zagreb formalno moći da blokira Srbiju na svakom koraku
 

List dodaje da iz Brisela poručuju i da će najveća politička prepreka Beogradu biti Kosovo. Zbog iskustva sa Kiprom, Brisel više neće željeti da uvozi probleme i zato će priznanje nezavisnosti Kosova na kraju biti uslov Srbiji za članstvo u Evropsku uniju, piše "Jutarnji".

Navodi se da će, čak i ako u decembru dobije status kandidata, Srbija prave pregovore o članstvu otvoriti tek pošto Hrvatska postane članica EU. To znači da će Beograd praktično pregovarati i sa Hrvatskom o članstvu u EU, a Zagreb će formalno Srbiju moći da blokira na svakom koraku.

Iako javno govore da je uspeh Hrvatske dobra vest za ceo region, predstavnici Srbije i dalje tvrde da bi bilo dobro da se granični sporovi između Hrvatske i Srbije reše pre ulaska Hrvatske u EU, piše list, navodeći reči istaknutog funkcionera Unije, koji ima razumevanja za takav stav Beograda, poučen dosadašnjim iskustvom u procesu proširenja.

2024 © - Vesti online