Ponedeljak 07.11.2011.
02:44
RTS

UN: Nasilje pokrenula akcija ROSU

"Beograd i Priština da smire tenzije"
 

Novi ciklus nasilja je, kako je ocenio prvi čovek svetske organizacije, pokrenula akcija kosovskih specijalaca ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje 25. jula, posle čega je za četvrtinu povećan broj napada na Srbe i ostale nealbance.
 

Od 151 incidenta, 13 se odnosi na uništavanje pravoslavnih grobalja, 13 na kamenovanje srpskih vozila, u 63 slučaja naneta je šteta kućama čiji su vlasnici Srbi.
 

"Razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu... Mišljenja sam da, dok god problemi poput Kapija 1 i 31 ostanu nerešeni i dok god se pitanja vezana za vladavinu prava mešaju sa statusnim pitanjima, na terenu postoji rizik od izbijanja nasilja", navodi se u izveštaju u koji je RTS imao uvid.
 

On je, takođe, naveo da je situacija na severu Kosova u senku bacila sve ostale događaje na Kosovu, kao i da akcija ROSU "nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama".
 

Navodeći sled događaja koji su prethodili ovoj akciji, generalni sekretar UN je naveo da je Srbija, na sastanku u Briselu 2. septembra, pistala da prizna pečate kosovske carine, kao i da su kosovske vlasti, odmah posle toga, najavile da će uspostaviti punu carinsku kontrolu nad Brnjakom i Jarinjem.
 

"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki-mun.

2024 © - Vesti online