Nedelja 06.11.2011.
23:11
Beta

Dogovorena prelazna vlada bez Papandreua

Premijer Grčke: Jorgos Papandreu
 

Iz kancelarije predsednika Karolosa Papuljasa posle sastanka koji je trajao oko 90 minutra, saopšteno je da na čelu nove vlade neće biti Papandreu i da će razgovori o novoj vladi biti sutra nastavljeni.

Socijalista Papandreu i lider konzervativne Nove demorkatije Antonis Samaras trebalo je da razgovaraju o obrazovanju prelazne vlade čiji bi glavni zadatak bio da obezbedi usvajanje sporazuma o pomoći koji je ponudila Evropska unija.

Papandreu je ranije rekao da će se povući čim se postigne sporazum o novoj koalicionoj vladi, dok je Samaras tražio da prvo premijer podnese ostavku, pa da se posle razgovara o novoj vladi.

Grčki politički lideri dva dana su pokušavali da postignu dogovor o stvaranju prelazne vlade kojom bi se prevazišla politička kriza i sprečio bankrot prezadužene zemlje koji bi mogao uslediti ako Grčka ne prihvati sporazum o pomoći koji su ponudili evropski lideri.

Grčka od maja 2010. preživljava zahvaljući paketu međunarodne pomoći od 110 milijardi evra. Ali zbog ozbiljnosti krize bio je potreban drugi paket pomoći, pošto Atina ne može pod povoljnim kamatama da pozajmljuje novac na međunarodnom tržištu.

Prema sporazumu, koji su članice EU dogovorile 27. oktobra posle maratonskih pregovora, Grčka bi dobila još 130 milijardi evra pomoći, a banke bi otpisale 50 odsto grčkog duga što je otprilike još 100 milijardi evra.

Taj sporazum treba da odobre grčki poslanici zbog čega lideri u zemlji moraju prvo da okončaju političku kruizu.

Vanredni izbori trebalo bi da budu održani u februaru 2012.

2024 © - Vesti online