Ponedeljak 07.11.2011.
08:00
S media

Sve opasnosti salona lepote

Lekari ne preporučuju riblji pedikir
 

VAŠKE SA PRLJAVIH ČETKI ZA KOSU
Čak i u najskupljim salonima, sasvim je uobičajeno za frizer koristi iste češljeve i četke po ceo dan, bez čišćenja ili sterilizacije posle svakog klijenta. Možda mislite da, kada oni operu nekom kosu, to nije ni važno - ali još postoji mogućnost prenošenja gnjida sa jedne osobe na drugu. I, dok je rizik veoma minimalan, jedan od insajdera iz branše kaže: "Da li zaista želite da trljate teme sa gomilom ljudi koje ne znte?" Dobar frizer bi trebalo da bude savršeno srećan ako klijent ponese sa sobom svoje četke ili češalj.

HEPATITIS C IZ AKVARIJUMA
Prošlog meseca Britanska agencija za zaštitu zdravlja upozorila je da je moderan riblji pedikir, gde male garra rufa ribe grickaju otvrdlu kožu na nogama, može da proširi potencijalno smrtonosne bolesti. Ukoliko je klijent već ima zarazu koja se prenosi krvlju, kao što su HIV ili hepatitis, on krvari u akvarijum, pa postoji (iako veoma mala) šansa da se virus prenese na drugog klijenta ili preko ribe ili preko kontaminiranog rezervoara za vodu. Da biste smanjili rizik, ako imate ranice, psorijazu ili dijabetes, ne približavajte noge ribicama.

OPEKOTINE OD VOSKA
Toplim vosak ima potencijal da bude ozbiljno opasan ako se sa njima pravilno ne rukuje. Opekotine mogu da budu takve da potpuno promene pigmentaciju kože na mestima na koja je nanesen.

MRSA OD DEPILACIJE BIKINI ZONE
Nisu samo opekotine ono o čemu morate da brinete: depilacija bikini zone voskom može da izazove urastanje dlaka i folikulitis (infekciju folikula dlake). Ako se ne radi pravilno, depilacija može da ukloni najviše slojeve kože, zbog čega postaje podložna infekcijama kao što su MRSA bakterije. Ovo je posebno problematično u salonima koji stalno koriste istu lopaticu u istom loncu voska, pa mogu da prenesu infekcije sa kože jednog klijenta na drugog.

MOŽDANI UDAR OD LAVABOA
da li vam je nekada bio ukočen vrat posle posete frizeru? Vi ste srećnica. Istraživanja pokazuju da je najgore mesto u kom morate da držite vrat dok vas šamponiraju ugao lavaboa koji, u nekim slučajevima, može izazvati moždani udar. Ovo stanje javlja se kada su arterije u vratu sužene, pa se zavaljivanjem glave preseca dovod krvi u mozak. Rezultat može biti vrtoglavica, utrnulost lica, pa čak i ugrušak krvi u mozgu. To je veoma retko, ali oni koji imaju artritis u vratu ili smanjenu elastičnost arterija, mogu biti posebno osetljivi. Ako ste zabrinuti da možete biti u opasnosti, izbegavajte da preterano povijate vrat i koristite peškir kao podlogu, ili tražite da vam kosu operu dok stojite nagnuti preko lavaboa umesto zavaljeni unazad.

INFEKCIJE OD SEČENJA ZANOKTICA
Zbog seckanja neravnih zanoktica prsti izgledaju bolje, ali zanoktice deluju kao zaštita oko noktiju i, ako je oštećena, bakterije mogu da izazovu infekcije, što znači upaljena koža i nadutost. Ovaj problem je pogoršan ako radnice u salonu ne sterilišu alat posle svakog klijenta, jer ne samo da mogu da oštete zanokticu, već odmah i unesu bakterije u ranu.

INFEKCIJE ZBOG KADICE ZA NAMAKANJE NOGU
Toplo, vlažno okruženje je savršeno plodno tlo za bakterije - čak i ako se kadice koje se često koriste u pedikir salonima ispiraju izbeljivačem posle svakog klijenta jer - koliko često sue čiste cevi i filteri? U slučaju jednog salona iz Kalifornije, ne dovoljno često. Više od 110 klijenata zaradilo je 2000. godine infekciju kože koja je počela kao crvene mrlje i pretvorila se u plikove. Ukoliko želite da koristite ovu uslugu u salonu, nemojte da se depilirate ili brijete noge 24 sata pre tretmana, da biste smanjili rizik od infekcije.

HEPATITIS C OD MAKAZA
Kada instrumenti nisu sterilisani kako treba, postoji rizik širenja krvnih infekcija.
Hepatitis C je robustan virus koji može da živi van tela dosta dugo i ne mora da se manifestuje kroz bilo kakve simptome dok ne bude kasno. On može da "živi" u telu decenijama, povećavajući rizik od ciroze i karcinoma jetre. Veoma je zarazan, a retko ko se rutinski testira na ovu bolest.

RAK KOŽE OD LAMPE ZA MANIKIR
Malo je onih koji bi pomislili da minijaturne UV lampe koje se koriste da stvrdnu lažne nokte mogu da povećaju rizik od starenja i nastanka raka kože. Iako je UV doza mala, dermatolozi sugerišu da pustite da vam se nokti suše prirodno.

2024 © - Vesti online