Nedelja 06.11.2011.
06:04
B92

Hrvatska profitira od krize u Grčkoj

Kriza u Grčkoj može da dovede investitore iz EU u Hrvatsku
 

"Na taj način grčka kriza neće dovesti do potresa u Hrvatskoj, ali bi Hrvatska svakako trebalo razviti sopstvenu monetarnu strategiju i razvijati se na vlastitom novcu. Ne trebam po svaku cenu težiti pridruživanju monetarnoj uniji, koja će se teško oporaviti od grčkog šoka", napominje Jakovčević za "Slobodnu Dalmaciju".
 

pak, profesora brine sličnost hrvatske i grčke ekonomije, iako bi se u slučaju izlaska Grčke iz evrozone dogodio scenario "kad jednome smrkne, drugome svane".

"Ispadanje Grčke značilo bi da će se Hrvatska pozicionirati bolje, a čak i grčki nautičari u tom bi se slučaju prebacili na hrvatsku obalu. A kad bi italijanski turisti u Hrvatskoj iduće sezone 'podbacili', nama na more došli bi Nemci, Austrijanci, Francuzi i drugi turisti iz kontinentalne Evrope. Uz to, poslednjih godina imamo i veliko povećanje turizma sa istočnim zemljama, iz Ukrajine, Rusije i Kine ", objašnjava Jakovčević.

No, upozorava da u Hrvatskoj, baš kao i u Grčkoj, postoji trend jakog razvoja građevinskog sektora, što je zamka za zemlje bez industrije i bez domaćeg proizvoda za izvoz.

Upravo iz primera Grčke, napominje profesor, treba naučiti da je Hrvatskoj potrebna hitna industrijalizacija i povećanje proizvodnje, jer će u suprotnom biti teško održavati ovaj nivo javne potrošnje i izuzetno veliku spoljnu zaduženost.

2024 © - Vesti online