Subota 05.11.2011.
06:42
Beta

Evropska unija želi da pomogne BiH

Jerži Buzek: EU želi zapadni Balkan u svojoj "porodici"
 

Buzek je rekao da u EU postoji opredeljenje da se zapadni Balkan integriše u evropsku zajednicu, i da BiH ima jasnu perspektivu kao članica EU.

"Zbog trenutnog zastoja u procesu integracije, EU je spremna da Bosni i Hercegovini pruži podršku", rekao je Buzek.

On je naglasio da EU insistira na dijalogu između zajednica unutar BiH, te da se očekuje brža implementacija reforme pravosuđa, medija i izgradnja civilnog društva.

"Za sada BiH kasni i naše zajednička obaveza je da to izmenimo, a sve u korist građana i razvoja demokratije u BiH", naglasio je predsednik Evropskog parlamenta.

Predsedništvo BiH: Izetbegović, Komšić, Radmanović
 

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da je strateško opređeljenje BiH integracija u EU, te da su svi napori usmereni ka što skorijem formiranju vlasti i ispunjavanju uslova za prijem BiH u EU.

"Zaostajanje BiH i ove regije za EU je delom stvar ispunjavanja standarda EU, ali je izrazito politička odluka i jasno je da sami moramo uraditi najveći deo posla", rekao je Komšić.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je bitno podržati procese izgradnje u BiH, proces izgradnje boljih odnosa, pomirenja i dijaloga, zatim proces izgradnje institucija BiH u skladu s evropskim standardima, i da je neophodno fizički i infrastrukturalno izgraditi BiH.

Član Predsedništva Nebojša Radmanović smatra da je u odnosu na druge zemlje regiona veliki zastoj BiH na njenom putu ka EU, jer pored opredeljenja da zemlja ide u EU, unutar Unije vlada birokratski odnos kada je reč o prijemu BiH.

Kako je istakao, BiH je potrebna akcija zemalja članica EU, i više strateškog razmišljanja o proširenju Evrope.

2024 © - Vesti online