Četvrtak 03.11.2011.
16:46
Vestionline

''Kardžil'' i ''BASF'' razvijaju novo kanola ulje

Ovakva sledeća generacija ulja iz uljane repice (kanola ulje) obogaćena EPA/DHA kiselinama omogućiće proizvođačima u prehrambenoj, farmaceutskoj kao i industriji dodataka ishrani da potencijalna korisna zdravstvena svojstva omega-3 masnih kiselina plasiraju kroz široki asortiman novih, isplativih potrošačkih proizvoda koji će biti dostupni do kraja ove decenije.

Foto: Ilustracija

Iako je istraživanje još uvek u toku, sve je više i više naučnih dokaza koji povezuju unos omega-3 masnih kiselina sa dobrim zdravljem srca i mozga. Međutim, trenutno ljudi u proseku ne konzumiraju dovoljne količine ovih zdravih masnih kiselina.

U stvari, prema studiji NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey – Istraživanje zdravlja nacije i ishrane), u Americi se konzumira manje od 185 mg EPA/DHA dnevno. Zdravstveni stručnjaci u raznim zemljama preporučuju unos od 250-500 mg dnevno da bi se ostvarila pozitivna dejstva EPA/DHA po zdravlje.


Povećana svest potrošača o pozitivnim zdravstvenim dejstvima omega-3 kiselina podstiče dvocifreni rast potražnje za omega-3 proizvodima. Prema nedavnom izveštaju Prepared Foods-a, svetsko tržište hrane, pića i dodataka ishrani koji sadrže omega-3 kiseline vredelo je skoro 7.5 milijardi dolara 2010. godine, a do 2015. predviđa se godišnji rast od 15-20%.

Sporazum kompanija ''Kardžil'' i ''BASF Plant Science'' o višegodišnjem razvoju i komercijalizaciji odražava komplementarne nadležnosti koje obe kompanije unose u partnerstvo na polju uljane repice sa EPA/DHA kiselinama.

Konkretno, to će biti Kardžilova opremljenost za distribuciju hrane kao i komercijalna saradnja sa vodećim proizvođačima i snabdevačima hrane na svetskom nivou, i ekspertiza kompanije ''BASF'' Plant Science na polju genetski pojačanih nivoa EPA i DHA u ulju iz semena uljane repice i njegovoj deregulaciji za upotrebu u prehrambenim proizvodima. ''BASF'' Plant Science predviđa ukupno ulaganje od više od 150 miliona evra (208 miliona američkih dolara).

2024 © - Vesti online