Petak 04.11.2011.
13:45
Blic

Filipincima zabranjen rad u Srbiji zbog Kosova

I pored zabrana svoje države Filipinci dolaze u Srbiju da rade

"Raspitali smo se, i reč je o dvojici radnika koji su radili u Crnoj Gori, pa onda na Kosovu gde su imali problema i gde im se izgubio svaki trag", rekao je Ljajić.

Pomoćnica ministra Radmila Katić objašnjava da, prema Zakonu o radu, strani državljani u Srbiji ostvaruju sva prava kao i domaći državljani. Kako kaže, ni Inspektoratu za rad niti Upravi za bezbednost na radu nije podneta nijedna prijava stranih državljana.

"Tražićemo preko Ministarstva spoljnih poslova obrazloženje od vlade Filipina za ovakvu odluku. Ako se išta desilo, ne postoji način da mi to ne saznamo", rekla je Katić, i dodaje da trenutno oko 2.000 stranaca ima dozvolu za rad u Srbiji.

Strani državljani od nacionalne službe za zapošljavanje dobijaju dozvolu za rad, koja se izdaje uglavnom na isti vremenski period koliko traje i dozvola za privremeni boravak koju izdaje MUP. Dozvole se uglavnom izdaju na šest meseci, ali mogu i da se produže.

"U 2011. godini izdato je devet radnih dozvola za državljane Filipina, za sedam žena i dvojicu muškaraca. Pet dozvola je izdato za rad u Beogradu, tri za Kraljevo i jedna dozvola za rad u Subotici. Prošle godine, kada je reč o državljanima Filipina, bilo je izdato osam dozvola", navodi Katić. 

2024 © - Vesti online