Petak 04.11.2011.
12:47
B92

Koha: Plan za sever je Ahtisarijev plan

Integracja severa Kosmeta čim se uklone barikade, piše "Koha"

Prema pisanju "Kohe", taj plan predviđa i uspostavljanje kontakata s predsednicima srpskih opština na severu koje je kosovska vlada do sada smatrala ilegalnim. Plan ima i vremenski rok - tri do šest meseci.


Međunarodni izvori su "Kohi ditore" objasnili da su se vlada u Prištini i zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova dogovorile da putem direktnih kontakata sa Srbima koji žive na severu omoguće ostvarivanje prava koja proizilaze iz Ahtisarijevog predloga, ne tumačeći to kao uspostavljanje države Kosovo, kao i da je izrada i koordinacija akcija u vezi sa sprovođenjem plana počela da se planira od stacioniranja carinika na prelazima Jarinje i Brnjak 16. septembra ove godine, piše dalje list.

Plan je prvobitno napravljen kao operativni da bi se poboljšala bezbednost na severu Kosmeta, navodi list i dodaje da su ga pripremili bivši komandant Kfora Erhard Biler, šef Euleksa Ksavier Bo de Marnjak i Hašim Tači. Pošto je završen operativni deo tog plana, o njemu je bilo konsultacija i sa ambasadama u Prištini, kao i sa kancelarijom Međunarodnog civilnog predstavnika i na taj način je plan i dobio politički karakter.

Kako navode izvori lista, postupci za primenu plana biće intenzivirani posle uklanjanja barikada na severu, što se očekuje tokom ovog meseca, a osim uklanjanja barikada, u toku novembra bi trebao da bude obnovljen tehnički dijalog sa Beogradom na kojem će biti postignut jedan prećutni sporazum o primeni prava srpske zajednice, navodi prištinski dnevnik.

Taj sporazum deo je paketa koji su sačinile srpske vlasti, a cilj je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. "Srbiji je jasno stavljeno do znanja da dok ne ugasi paralelne institucije na Kosovu ne može dobiti status kandidata. Ukoliko to ne bude moguće zbog nedostatka vremena Srbija u najmanju ruku treba da se složi da će to učiniti u roku od tri do šest meseci", rekao je međunarodni izvor lista.

2024 © - Vesti online