Ponedeljak 28.12.2009.
19:52 >> 20:38h
Vestionline

Putem bratstva-jedinstva kroz jugoslovensku prošlost

Marko Vidojković i Miljenko Jergović

Marš-ruta putovanja:

 

Blajburg (Austrija), Karavanke, Ljubljana (Slovenija), Zagreb, Kumrovec, Jasenovac, Vukovar (Hrvatska), Brčko (BiH), Beograd, Kragujevac, Preševo (Srbija), Skopje Gevgelija (Makedonija).

Kroz retrovizor "Juga", srpski pisac Marko Vidojković i hrvatski Miljenko Jergović bacaju pogled na zajedničku prošlost, istražuju podele koje je donela istorija, pitaju se gde ih vodi sadašnjost – i dobro se zabavljaju dok to rade.

Dok se "Jugo" probija između kamiona i brzih automobila, i čeka u redovima na bezbrojnim graničnim kontrolama, Miljenko i Marko bacaju novi, sveži pogled na stanje Balkana.

U vožnji komentarišu vesti na radiju i podsećaju se starih ex-YU numera, ali iznad svega - razgovaraju sa ljudima od kojih traže odgovor na to kako su dotle dospeli …. i gde će ih dalje odvesti autoput istorije.


“Nemoguće je burnu istoriju regiona kakav je Zapadni Balkan ispisati jednim "road-moviem", kaže protatogonista fima Marko Vidojković. “Ono što ipak može da se razjasni je velika medijska i politička manipulacija ovim prostorima, koja traje kroz celu noviju istoriju, a nastavlja se i danas.

Ekipa filma sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem

Putovanje u automobilu sklonom kvarovima, koji sudbinski nosi naziv "Jugo", od Triglava do Vardara, oživljava jednu nekada veliku, srećnu i moćnu državu, rasturenu pohlepom i mržnjom, kako spolja, tako i iznutra.

Danas se na tim prostorima nalaze paradržave, poludržave, države-zakrpe, koje se diče

Vidojković, režiser Mirković i Jergović

 

Ekipa filma

 

režija: Željko Mirković;

novinari: Slađana Zarić, Borjan Jovanovski;

kamera: Miodrag Trajković;

zvuk: Goran Stifanić; 

scenario: Željko Mirković i Dušan Gajić;

montaža: Pavle Nikić;

saradnik na scenariju: Tim Judah;

autor muzike: Vlada Divljan;

producent: Dušan Gajić.

 

produkcija: "SEETV" (Si-Ti-Vi);
partnerske produkcije: "Optimistic Film" (Srbija) i "New moment Video House" (Makedonija)


Film će imati verziju od 52 minuta i 85 minuta.

svojim zastavama i svojim graničnim prelazima, a njima se diče vlasnici njihovih banaka, osiguravajućih društava, gasovoda, vojnih poligona i benzinskih pumpi.

A kako je narodu? Ljudi se od Vardara pa do Triglava uglavnom osećaju kao budale, što je možda znak da više i nisu tolike budale."


“Naša istorijska stvarnost se u poslednjih 50 godina menjala više puta, onako kako se menjala i politička stvarnost. U tom menjanju raznih istina mi smo se nekako pogubili i izgubili širinu i izgubili interesovanje za onog Drugog”, kaze režiser filma Željko Mirković.

“Nakon ove ekskurzije i pređenih 3000 kilometara na putu u malom crvenom "Jugu" otkrivajući i tragajući za tim Drugim ili Trećim oko nas, možda ćemo uspeti malo bolje i da sagledamo Sebe.

Prešli smo toliki put da bismo se vratili sebi…" dodaje Mirković.


“Moja lična i privatna historija je historija nemogućeg povratka kući," reči su još jednog od aktera filma, Miljenka Jergovića.

"Taj povratak je nemoguć zbog toga što zapravo mesto koje sam doživljavao kao dom, kao zavičaj, kao domovinu, ostalo je izgubljeno u vremenu. A kroz vreme se ne možemo vraćati.

Priča koju smo prošli moj prijatelj Marko i ja za mene je zapravo pokušaj da se probije ta vremenska opna, da se uđe u neku prošlost i da se otkrije šta se zapravo sa nama, našim životima i našim zajedničkim i pojedinačnim historijama u međuvremenu dogodilo.”

Problemi na "putu bratstva-jedinstva": Jugo u kvaru

 “Dovoljno je samo da pogledamo na koji način se u Hrvatskoj i Srbiji obeležavaju godišnjice operacije Oluja, godišnijice Jasenovca ili Blajburga, konfliktna tumačenja rata u Bosni oživljena suđenjem Radovanu Karadžicu, ili sa koliko žuči se i danas u Srbiji raspravlja o ulozi četnika i partizana, da bismo shvatili da ovaj film zapravo nije film o istoriji - već o sadašnjosti.

Međusobno suprotstavljene istorije nisu specijalitet Balkana, ali je vreme da naučimo kako da ih ostavimo iza sebe, na način koji neće stvarati tle za nove sukobe," rekao je producent filma Dušan Gajić.

Produkcija filma bi, prema rečima autora, uskoro trebalo da bude završena...

2020 © - Vesti online