Petak 04.11.2011.
12:39
Beta

Jeremić: Ažerbejdžan je partner i saveznik Srbije

"Azerbejdžan je blizak partner i saveznik Srbije, a dve zemlje imaju jednak stav o nerešenim međunarodnim pitanjima, pre svega o rešavanju statusa Kosova i Metohije i Donjeg Karabaha", rekao je novinarima Jeremić koji je sa azerbejdžanskim ministrom ekonomskog razvoja Šahinom Mustafajevim u Privrednoj komori Srbije potpisao Protokol Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana.

Bliski saradnici i saveznici: Šahin Mustafajev i Vuk Jeremić

On je istakao da Azerbejdžan podržava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije, kao što Srbija ima isti stav u pogledu suveretniteta i celovitosti Azerbejdžana.

"U narednim mesecima i godinama Azerbejdžan će biti jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i investitora u Srbiji", rekao je Jeremić i naveo da postoji mogućnost za unapređenje saradnje dveju zemalja u putnoj infrastrukturi, farmaciji, poljoprivredi i energetici.

Jeremić je dodao da niko ne može da predvidi koliko će trajati svetska ekonomska kriza koja smanjuje mogućnost investiranja, zbog čega je od velike važnosti da se Srbija razvija ekonomsku saradnju sa prijateljskim zemljama, kao što je Azerbejdžan.

Mustafajev je rekao da je postoje uslovi da u mnogim oblastima bude unapređena privredna saradnja Azerbejdžana i Srbije i da je jučerašnje prvo zasedanje Međuvladine komisije prvi korak na tom putu.

On je zahavalio Srbiji što je davala podršku Azerbejdžanu za stalno članstvo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i istakao da je uspostavljen visok nivo odnosa dveju zemalja. Mustafajev je rekao da Azerbejdžan ima značajnu ulogu u
južno-kaspijskom regionu, kakvu i Srbija ima u jugoistočnoj Evropi.

"Azerbejdžan se ubrzano razvija u svim sferama, a poslednjih sedam godina je privredni rast povećan tri puta, budžetski deficit je manji od jedan odsto bruto društvenog proizvoda, spoljnotrgovinski je sedam odsto BDP-a, a siromaštvo je smanjeno na devet odsto.

On je podseto da je za 20 godina nezavisnosti Azerbejdžana u tu zemlju investirano 200 milijardi dolara. Pozvao je srpske firme da posluju i ulažu na tom tržištu, kao što će i azerbejdžanske u Srbiji.

2024 © - Vesti online