Petak 04.11.2011.
08:58 >> 16:12h
B92, Srna

Kfor uklonio barikade, Srbi napravili nove

Barikada pre uklanjanja
 

Pripadnici Kfora to obavljali ručnim alatom, pošto je barikada napravljena od zemlje i stabala. Istovremeno, Srbi su sipali zemlju i kamenje, kako bi sprečili vojnike da uklone barikadu.

Vojnici Kfora su nešto pre devet časova gotovo uklonili barikadu kod administrativnog prelaza Brnjak, ali su Srbi postavili novu, visine dva metra, gde se okupilo više desetina građana koji su stigli iz Zubinog Potoka i okolnih sela.

Pripadnici Kfora prethodno su uspeli da potisnu Srbe sa prvobitne barikade. Došlo je do guranja između vojnika Kfora i Srba, nakon čega su pripadnici međunarodnih snaga upotrebili biber- sprej.

Portparol KFOR-a za sever Kosova Uve Novicki ranije je izjavio da vojnici Kfora jutros nisu upotrebili biber-sprej protiv Srba, iako očevici tvrde suprotno.  Situacija na ostalih 17 barikada je mirna, a Srbi najavljuju da će nastaviti sa blokadom puteva i da neće prihvatiti raspoređivanje kosovske carine i policije, posebno vodeći računa o mogućoj novoj akciji Prištine,

poput one od 25. jula.

Kfor je ranije, sredinom oktobra, nekoliko puta pokušavao da deblokira putne pravce prema Brnjaku i Jarinju. Meštani koji dežuraju na barikadama nisu dozvoljavali prolaz Kforu, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo.

Pročitajte:

* U slučaju uklanjanja barikade, Kfor nije odgovoran za štetu

2024 © - Vesti online