Petak 04.11.2011.
12:57
Beta

Japan daje 11,5 milijardi dolara za oštećenu centralu

Novac je predviđen kao preliminarna suma da se pomogne Tokijskoj elektro kompaniji TEPKO
 

Japanski ministar za nuklearna pitanja Goši Hosno rekao je da je ovaj novac predviđen kao preliminarna suma da pomogne Tokijskoj elektro kompaniji (TEPKO), operatoru centrale, da pokrije ogromne troškove potrebne za takav poduhvat. Tih 900 milijardi jena biće dato iz fonda koji formiraju svi japanski operatori nuklearnih centrala i vlada.

Istovremeno su TEPKO i jedan državni fond podneli plan za restrukturiranje kompanije koji predviđa smanjenje troškova za preko 2,500 milijardi jena (32

Pročitajte:

* Protest u Fukušimi protiv nuklearke

* Japanski političari sa obrazom

milijarde dolara) u narednih 10 godina i ukidanje 7.500 radnih mesta. TEPKO je kritikovan zbog nedostatka transparentnosti i sporog odgovora na krizu. Takođe se smatra da je za stanovnike i vlasnike firmi veoma komplikovan proces za traženje nadoknade za štetu. Kompaniju čeka više milijardi dolara zahteva o nadoknadi štetu od pojedinaca i firmi koji su pogođeni nuklearnom katastrofom.

U zemljotresu i cunamiju od 11. marta prekinut je dovod struje nuklearnoj centrali Fukušima Dai-iči zbog čega su oštećeni reaktori i izazvano curenje radioaktivnih supstanci. Stanovnici u okolini bili su primorani da napuste kontaminiranu oblast.

2024 © - Vesti online