Petak 04.11.2011.
11:22
Vestionline

Italija: Rekorder po troškovima zaduživanja

Silvio Berluskoni se obavezao da će ispuniti cilj Italije da uravnoteži budžet do 2013. uz oštre mere štednje
 

Kamatne stope na desetogodišnje obveznice porasle su na 6,402 odsto, što je više od avgustovskog nivoa od 6,397 odsto, kada je Evropska centralna banka (ECB) bila primorana da interveniše na berzi, prenela je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.

ECB je intervenisala na berzi i u četvrtak, naveli su berzanski trgovci. Prinosi su kasnije sniženi na 6,319 odsto, ali su ostali iznad nivoa od šest odsto. To bi moglo Italiji da oteža obezbeđivanje novca na komercijalnim berzama tokom predstojećih meseci, smatraju analitičari.

Razlika između prinosa na italijanske desetogodišnje i nemačke obveznice koje se uzimaju kao reper takođe je dostigla rekordnih 462 poena, pre nego što se spustila na 450 poena u krajnje nestabilnom trgovanju na finansijskim tržištima.

Na vanrednom sastanku italijanske vlade u sredu, usvojene su reforme koje

Pročitajte i ovo:

* Protesti zbog samita G20

uključuju prodaju državne imovine, poreske olakšice za firme koje primaju nove radnike, mere za podsticanje tržišne konkurentnosti i odmrzavanje milijardi evra u pomoći za jug zemlje. Reforme, koje tek treba da odobri parlament, ne uključuju bitne izmene poput višeg nivoa poreza na bogatsvo, jednokratnu taksu na tekuće račune i oporezivanje imovinu, koja je predmet rasprava poslednjih dana.

Berluskoni je na samitu G20, najmoćnijih i velikih privreda u brzom usponu, rekao da će reformske mere sledeće nedelje biti iznete pred parlament, a odobrene do kraja meseca. On se obavezao da će ispuniti cilj Italije da uravnoteži budžet do 2013. uz oštre mere štednje.

2024 © - Vesti online