Petak 04.11.2011.
14:57
P. Arsić - Vesti

Obama zahvalio Radmanoviću

Rikerova poseta BiH bila je prilično iznenadna, a usledila je nakon što su u Sarajevu boravili i ministri spoljnih poslova Izraela i Palestine, Avigdor Liberman i Rijad al Malki.

Filip Riker na sastanku sa Nebojšom Radmanovićem

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, tada su podržali zahtev Palestine, ali nakon Rikerove posete i Obaminog pisma stvari su se nešto promenile.

U saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH se navodi da je Riker "ponovio da administracija SAD ceni stav Nebojše Radmanovića, člana Predsedništva BiH iz RS, u vezi sa zahtevom za prijem Palestine u UN, koji je identičan stavu američke strane".


"Gospodin Riker je ovom prilikom srpskom članu Predsedništva BiH uručio lično pismo predsednika SAD Baraka Obame u vezi sa palestinskim pitanjem", piše u saopštenju iz Radmanovićevog kabineta.


Podsetimo, "Vesti" su već objavile da je RS glavni džoker Izraela i SAD, uz čiju pomoć računaju da će onemogućiti prijem Palestine u UN. Praksa je da kada u Predsedništvu BiH o nekom spoljnopolitičkom pitanju nema konsenzusa, kao što je i ovaj put slučaj, glas BiH u SB UN bude suzdržan.


Malo je verovati da je koincidencija da je u vreme rešavanja palestinskog pitanja u UN, američka administracija javno počela u BiH da zastupa stav da su Dejtonski mirovni sporazum i dvoentitetsko uređenje nepromenjivi, ali da je potrebno menjati Ustav Federacije BiH. Ovaj nimalo popularan stav među bošnjačkim i hrvatskim političarima, ponovio je i sam Riker na brifingu za novinare.


Riker se naime složio sa ocenom Patrika Muna, ambasadora SAD u BiH, da je Federacija BiH komplikovano uređena, da ima ogroman i skup birokratski aparat, pa smatra da bi je trebalo drugačije urediti.

Na ovu njegovu konstataciju skočili su hrvatski novinari (dva HDZ-a insistiraju isključivo na prekompoziciji dejtonskog Ustava BiH, op. a.) koje je zanimalo kako bi to trebalo izgledati, na šta je Riker lakonski odgovorio: - Nemojte očekivati da mi kažemo kako treba biti uređena BiH ili njeni entiteti. To treba biti plod političkog dogovora domaćih političara.

Put u NATO i EU?

 

Tokom brifinga sa novinarima, Filip Riker se osvrnuo i na nedavnu posetu predsednika RS Milorada Dodika Vašingtonu.


Navodeći da je to bila Dodikova privatna poseta, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara je naveo da se sastao sa Dodikom i izrazio zadovoljstvo što je, kako je kazao, "mogao čuti njegovo mišljenje, a kazao je da je budućnost države BiH u evroatlantskim integracijama".

2024 © - Vesti online