Petak 04.11.2011.
07:13
Vestionline

Slobodna zona, sedmi put

Tokom šest festivalskih dana, publika Slobodne zone imaće priliku da vidi 40 filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Biće to još jedna prilika za upoznavanje i razgovore sa autorima.

"Slobodnu zonu otvara novo ostvarenje iranskog reditelja Džafara Panahija, koji je u Iranu pravosnažno osuđen na 6 godina zatvora i 20 godina zabrane rada, jer veruje da čovek može i ima pravo da menja i preispituje sistem u kome živi, a ne samo da mu služi", kaže se u saopštenju organizatora.

Prošvercovan u kolaču, na USB stiku, Panahijev "Ovo nije film" je svojevrsna afirmacija života, ljudskog duha i potrebe za stvaranjem.

Kao i svake godine, na programu će se naći najvažniji angažovani filmovi iz ovogodišnje festivalske ponude: "Black power mixtape 1965-1970", "Bombay Beach", "Crvena kapela", dobitnici nagrada na najznačajnijim festivalima širom sveta poput: "Zaustavljen na putu", "Deponija", "Zidovi" i "Oproštaj krvi"

Najveći švedski festival dokumentarnog filma "Tempo" predstaviće u okviru "linije Tempo" u Beogradu najbolja ostvarenja savremene švedske dokumentarne produkcije. U prisustvu autorki i autora, publika će imati priliku da pogleda naslove kao što su "Ljubav u doba rata", "Pokajnici", "Moje srce tame" i "Zov krvi".

U goste dolaze i diplomci prestižne Londonske nacionalne filmske škole, predvođeni Srđanom Kečom, jednim od prethodnih selektora Slobodne zone, koji će se publici predstaviti filmom "Pismo ocu".

Kao i svake godine, Slobodna zona će dodeliti nagradu publike i otkupiti televizijska prava za nekoliko najboljih filmova sa festivala. Po treći put za redom biće uručena i nagradu za publiku za najbolju filmsku kritiku jednog od prikazanih filmova.

Karte za festival se nalaze u prodaji na biletarnicama Dvorane Kulturnog centra Beograda i Doma Omladine. Cena pojedinačne karte je 200 dinara, dok se karte za reprizne termine prodaju po ceni od 150 din.

2024 © - Vesti online