Petak 04.11.2011.
00:12
Srna

Kuba postaje hit u prometu nekretnina

Kuće nisu u najboljem stanju a oldtajmeri su kao iz bajke
 

Do sada su nekretnine mogle samo da se zamene ili prodaju na "crnom tržištu", jer je zakon usvojen nakon što su komunisti osvojili vlast zabranjivao Kubancima prodaju nekretnina.

Pedeset godina nakon revolucije, Raul Kastro, u pokušaju da oživi posustalu ekonomiju, predložio je promenu propisa kojim će se kubanskim građanima i onim sa stalnim boravištem na Kubi dozvoliti da kupuju i prodaju nekretnine.

Trenutno se u Havani mogu kupiti apartmani za desetak hiljada dolara ili vila do 100 hiljada, što je za stanovnike Kube pravo bogatstvo.

Analitičari predviđaju da će mnogi osiromašeni Kubanci prodavati svoje kuće u elitnim delovima grada i kupovati jeftinije u predgrađima.

Sociolozi upozoravaju da bi liberalizacija propisa u prometu nekretninama, iako znači napredak u vlasničkim odnosima, mogla dovesti do pojave beskućnika.

Pozitivna strana novih propisa je i to što će se mnogi građani, koji su pred revolucionarnim snagama pobegli u druge zemlje, setiti rođaka koji žive na Kubi, jer će upravo preko njih moći jeftino da kupuju nekretnine.

Nakon dolaska Fidela Kastra na vlast u Kubi, mnoge bogate kubanske porodice i iz srednje klase bile su primorane da napuste svoje kuće i stanove, koje su naselili siromašni revolucionari.

2024 © - Vesti online