Četvrtak 03.11.2011.
19:31
Vestionline

Jedanasti slučaj samospaljivanja u Tibetu

To je bio jedanaesti slučaj samospaljivanja među Tibetanacima u zapadnoj Kini u poslednjih nekoliko meseci. Kineska novinska agencija Sinhua izvestila je da nije poznato zbog čega se žena, stara oko 35 godina i identifikovana kao Kju Sjang,
spalila na putu u prefakturi Garze, u provinciji Sečuan.

Traže slobodu: Sveštenici na Tibetu

Ostalih devet muškaraca i žena koji su se spalili od marta ove godine učinili su to u znak protesta prema kineskim vlastima koje sputavaju tibetansku religiju i kulturu. Sinhua je izvestila da lokalne vlasti istražuju najnoviji slučaj. Vlasti u Garzi nisu odgovorile na telefonske pozive.

U Tibetu ne postoji tradicija samospaljivanja kao vid protesta i samoubistva se u etničkom tibetskom regionu, u kome su se posle masovnih antivladinih protesta 2008. povećale političke napetosti, uzimaju kao znak očaja. Većina se spalila tražeći slobodu Tibeta i povratak dalaj lame, koji je izbegao u Indiju nakon neuspešnog ustanka protiv kineskih vlasti 1959. godine.

Najmanje šest sveštenika i sveštenica uzrasta od kasnih tinejdžerskih do dvadesetih godina umrlo je od posledica samospaljivanja, dok stanje ostalih nije poznato, ukazuje AP.

2024 © - Vesti online