Ponedeljak 28.12.2009.
17:18 >> 09:15h
RTS

Republika Srpska sve bliža referendumu

Predsednik RS Rajko Kuzmanović

Kuzmanović je u ponedeljak na posebnom zasedanju parlamenta RS pozvao poslanike da stvore pravne i tehničke uslove kako bi se građani RS na referendumu izjasnili o odlukama visokog predstavnika Valentina Incka da produži mandat stranim sudijama i tužiocima.

Kuzmanović je pozvao sve poslanike da se stave u ustavno-pravnu i političku zaštitu RS, koja ima pravo sa "samostalno i suvereno odlučuje o svojoj sudbini".

"Vreme starateljstva i tutorstva je prošlo. Naše opredeljenje je da RS nije i neće biti remetilački faktor, već faktor stabilnosti BiH i ovog dela Evrope", poručio je Kuzmanović.

On je ocenio da je odluka o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH "pravno nasilje", zalažući se za što skoriji završetak mandata OHR-a u BiH.

Parlament RS na posebnom zasedanju razmatra poslednje odluke visokog predstavnika Valentina Incka da stranim sudijama i tužiocima, angažovanim na predmetima ratnih zločina u BiH, produži mandat za još tri godine, a da strane sudije i tužioci iz odeljenja za organizovani kriminal ostanu u BiH kao savetnici.

Dodik: Što pre novi zakon o referendumu

  

Premijer RS Milorad Dodik

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Narodnu skupštinu RS da odbaci nametnute odluke visokog predstavnika Valentina Incka o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

Na zasedanju Skupštine RS u Banjaluci, Dodik je takođe pozvao poslanike da što pre usvoje i novi zakon o referendumu, kako bi se stvorile tehničke pretpostavke da se o Inckovim odlukama direktno izjasne građani.

Dodik je rekao da bi se izmene i dopune zakona o referendumu mogle usvojiti već u januaru sledeće godine, posle čega bi u RS bilo organizovano izjašnjavanje građana o nametnutim odlukama visokog predstavnika.

Dodik je pojasnio da postojeći Zakon o referendumu RS obavezuje da se izjašnjavanje građana organizuje najkasnije 30 dana od donošenja odluke o raspisivanju referednuma, što je teško izvodljivo s obzirom na sadašnju proceduru odlučivanja.

Svaku odluku parlamenta RS mora da potvrdi Veće naroda RS, u kojem klubovi delegata naroda mogu da stave veto, posle čega o spornoj odluci ili zakonu konačnu odluku u složenoj proceduri donosi Ustavni sud RS.

I Radojičić za referendum

 

I predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da parlament RS, prema Ustavu RS, ima pravo da raspiše referendum o pojedinim pitanjima, ali da je zakon iz ove oblasti, donesen 1993. godine, u nekim delovima nesprovodiv.

 

On očekuje da će jedan od predloga parlamenta RS biti da je potrebno prvo ući u određene promene zakonodavstva, nakon čega se može pristupiti eventualnom donošenju konkretnih i pojedinačnih odluka, ne sporeći ustavno pravo RS da raspisuje referendum o pojedinim pitanjima.


Radojičić je podsetio da Zakon iz 1993. predviđa da se referendum mora organizovati u roku ne kraćem od 15 i ne dužem od 30 dana od dana donošenja odluke. "U sadašnjim okolnostima kada postoji Veće naroda RS i potencijalna zaštita vitalnog nacionalnog interesa, mislim da je takva odluka praktično nesprovodiva", naglasio je on.

Govoreći o potrebi usvajanja novog zakona o referendumu, Dodik je kazao da RS "želi da legalizuje svoje pravo da u jednom trenutku, kada to bude potrebno i ako to bude potrebno, ima pravo na referendumu o svom statusu".

"Da bi to imala, moramo urediti zakonske procedure, moramo učiniti sve da to bude legitimno i da nema formalno-pravnih nedostataka", istakao je Dodik, pozivajući sve srpske parlamentarne stranke na zajednički stav o ovom pitanju.

Obrazlažući vladin stav da treba odbaciti nametnute odluke visokog predstavnika o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, premijer RS je rekao da je Incko zloupotrebio Dejtonski sporazuma i "bonska ovlaštenja".

2024 © - Vesti online