Četvrtak 03.11.2011.
14:19
Vestionline

Obama i Sarkozi rešavaju finansijsku krizu

Obama je kazao da EU preduzima važne korake za sveobuhvatno rešenje dužničke krize ali da treba da budu razjašnjeni neki detalji koji se tiču primene planiranih mera.

Obraćajući se nakon privatnog sastanka sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem na marginama samita G20, Obama je kazao da je sa francuskim kolegom razmatrao i pitanje Grčke.

Barak Obama i Nikola Sarkozi

Grčki premijer Jorgos Papandreu je uzbunio Evropu zalaganjem za referendum na kojem bi Grci odlučili o evropskom planu za spas Grčke i borbu protiv dužničke krize u zoni evra, postignutom prošle nedelje uz dosta muka.

Sarkozi je posle sastanka sa Obamom istakao da su se on i američki predsednik složili da biznis može da doprinese rešenju globalne finansijske krize. Francuski predsednik je rekao da su njih dvojica analizirali situaciju, kako bi dali doprinos pronalaženju rešenja, i dodao da pozdravlja Obamino "razumevanje pitanja poput poreza na finansijske transakcije".

Sarkozi i još neki evropski lideri se zalažu za uvođenje malog poreza na sve finansijske transakcije. Taj poreski prihod bi se koristio za pomoć siromašnim zemljama i smanjenje dugova. Obamina vlada, kao i neki vodeći ekonomisti, ne podržavaju tu ideju već se zalažu za takse za najveće banke.

Evropska dužnička kriza i situacija u Grčkoj bacile su senku na samit Grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju koje beleže brz privredni rast. Samit se održava danas i sutra u Kanu. Ekonomije G20 daju više od 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda i imaju isto toliko učešće u svetskoj trgovini. U zemljama G20
žive dve trećine svetske populacije.

2024 © - Vesti online