Četvrtak 03.11.2011.
13:02
Beta

"Ako nema partnera, država vlasnik aviokompanije"

Mrkonjić je novinarima na skupu povodom Dana avijacije kazao da se na tender za partnera za osnivanje nove kompanije prijavila letonska firma Baltik eviješn sistem, manjinski suvlasnik Er Baltika. On je rekao da će tokom novembra biti razmenjena potrebna dokumentacija sa potencijalnim partnerom, a u decembru će biti konačni pregovori o partnerstvu.

Srbija će formirati samostalnu aviokompaniju sa ili bez partnera: Milutin Mrkonjić
 

"Srbija će formirati samostalnu aviokompaniju sa ili bez partnera", istakao je Mrkonjić i dodao je da će za zaposlene u JAT-u biti napravljen socijalni program, a da će u novoj kompaniji biti otvorena radna mesta i izrazio uverenje da će ta kompanija moći da posluje profitabilno.

Mrkonjić je kazao da se Terkšis erlajns i ruski Aeroflot nisu bili zainteresovani za ulazak u partnerstvo za novu aviokompaniju zbog loših iskustava sa Malevom i Er Bih. Dodao je i da je azerbejdžanska aviokompanija Azala zainteresovana za
komercijalnu saradnju sa jatom.

 

"Oni imaju velike avione za interkontinentalne letove i u toj oblasti bi trebalo razvijati saradnju", kazao je on.

Ognjenović: JAT očekuje saradnju sa Azalom

Jat je povećao broj putnika u ovoj godini za 20 odsto

Vršilac dužnosti generalnog direktora JAT-a Vladimir Ognjenović kazao je da JAT očekuje da se tokom 2012. ostvari saradnja sa Azalom. On je dodao da bi polovinom novembra poslovodstva JAT-a i Azala trebalo da razgovaraju o toj saradnji.

Ognjenović je kazao i da je JAT povećao broj putnika u ovoj godini za 20 odsto, ističući da je na taj način pokazao potencijalnim strateškim partnerima da srpsko tržište ima mogućnosti za razvoj.

On je ocenio da je model po kojem će biti osnovana nova aviokompanija rasterećena dugova najbolji za privatizaciju JAT-a i dodao da će odnos vlasništva u toj novoj kompaniji zavisiti od pregovora. Ognjenović je ocenio da je tender za privatizaciju JAT-a, raspisan 2008. godine, bio neuspešan zbog svetske ekonomske krize i dodao da je dobro što se na ovogodišnji tender prijavila bar jedna kompanija,
koja prema informacijama JAT-a dobro posluje u regionu.

2024 © - Vesti online