Četvrtak 03.11.2011.
11:47
Večernje novosti, Srna

Srbija pre 9 meseci tražila hapšenje Jašarevića, BiH nije dala "nevinog Bošnjaka"

Jašarević hicem iz snajpera sprečen da do kraja izvede svoju zamisao

Pozivajući se na više izvora u obaveštajno-bezbednosnim krugovima, list navodi da je u Sarajevu namera Beograda da ovaj terorista bude zaustavljen okarakterisana kao "još jedan pokušaj hapšenja Bošnjaka, koji nije utemeljen na dokazima".

Srbija je tada Jašarevića, koji je pre nekoliko dana pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, okarakterisala kao veoma opasnu osobu, člana radikalnog vehabijskog pokreta.

Jednomesečni pritvor za saučesnike

 

Sud Bosne i Hercegovine danas je doneo rešenje kojim se Dinu Pečenkoviću i Munibu Ahmetspahiću određuje jednomesečni pritvor. Njih dvojica su osumnjičeni da su 28. oktobra pomagali Mevlidu Jašaraviću prilikom napada na američku ambasadu u Sarajevu.

 

Pečenković je rođen 1987. u Bihaću, živi u Maoči, a Ahmetspahić je rođen 1990. godine u Zenici gde je i nastanjen. Oni su osumnjičeni da su 28. oktobra u jutarnjim satima u putničkom automobilu prevezli Mevlida Jašarevića iz mesta Maoča kod Brčkog do Sarajeva, čime su počinili krivično delo terorizma

List dodaje da će policijski stručnjaci Srbije za terorizam i američki agenti FBI, koji su doputovali u Beograd, narednih dana detaljno proučiti i kontakte vehabija iz Novog Pazara i okoline, sa onima na Kosmetu i u BiH.

Posebna pažnja biće posvećena informacijama o tome sa kojim grupama su povezani u Evropi, ali i njihova saradnja sa međunarodnim terorističkim organizacijama.

Pretpostavlja se da je FBI zainteresovan za broj vehabija u Sandžaku, njihovu organizaciju, način delovanja i povezanost sa drugim vehabijskim centrima van Srbije. Posebno je značajno koliko ima radikalnih islamista spremnih da, kao Jašarević, uzmu oružje i pucaju.

Sve ove informacije, kako pišu Novosti, MUP Srbije i BIA već poseduju, a spremni su da ih stave na raspolaganje FBI.

List navodi da u ovom trenutku desetak američkih agenta, vrhunskih stručnjaka za borbu protiv terorizma, najviše zanima veza Jašarevića sa privedenim vehabijama sa područja Novog Pazara, nakon napada u Sarajevu.

Agente FBI koji istražuju srpske vehabije posebno su interesovali zaplenjeni diskovi, na kojima su snimci ubistava američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, kao i ruskih vojnika u Čečeniji.

2023 © - Vesti online