Četvrtak 03.11.2011.
09:28
Beta

Kanada otvara vrata stranim doktorima nauka

Da li će Kanada ponovo postati obećana zemlja mladih stručnjaka iz Srbije? 

Svake godine do 1.000 doktoranata imaće mogućnost da podnesu prijave za vize i status stalnog rezidenta kroz Federalni program za visokoobrazovane, najavio je državni ministar za nauku i tehnologiju Gari Gudjer u ime ministra za useljeništvo Džejsona Kenija.

Taj program i sada postoji za najobrazovanije i najviše kvalifikovan kandidate za useljenicku kanadsku vizu, a strani studenti koji su kao doktoranti uspešno proveli najmanje dve godine na kanadskim univerzitetima moći će da se za stalni status prijave ne izlazeći iz Kanade i, ako zadovolje sve uslove, dobiće ga po ubrzanoj proceduri.

Ministar Keni je sa svoje strane najavio da je Kanada poželela dobrodošlicu 10.000. stalnom rezidentu koji je u Kanadu došao po programu u Klasi kanadskog iskustva koji se sprovodi od 2008. godine i namenjen je stranim studentima i visokoobrazovanim ljudima na privremenom radu u toj zemlji.

Inostrani studenti čine jednu četvrtinu ukupnog broja studenata-doktoranata na kanadskim univerzitetima. Studije obično podrazumevaju polaganje nekoliko ispita, naučno-istraživački rad i izradu i odbranu doktorske teze. Studije se plaćaju, ali mnogi doktoranti rade kao asistenti i/ili konkurišu za razne vrste stipendija.

2024 © - Vesti online