Četvrtak 03.11.2011.
12:01
Lj. Ivanović - N. S. Preradović - Vesti

Srbija neće biti evropska deponija

Novo skladište u Vinči služiće za odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u Srbiji, a kroz kapije Vinče neće proći otpad iz drugih država, izjavio je za "Vesti" Jagoš Raičević, predstavnik Nuklearnih objekata Srbije.


- Trenutno imamo dva stara hangara iz kojih će biti premešten niskoaktivni i srednjoaktivni otpad u novo savremeno skladište. Nakon toga stari hangari će biti demontirani. Sav visokoaktivni otpad koji smo imali i koji je poreklom iz Rusije, je pre godinu dana vraćen u zemlju porekla - kaže Raičević i dodaje da je visokoaktivni otpad transportovan preko Mađarske i Slovenije po najvišim standardima.


On ističe da je gradnja novog skladišta započela još 2007. godine, da je posao koštao 2,5 miliona evra, te da je sve finansirano iz budžeta, dok je samo deo opreme stigao kroz stranu donaciju.


Konfuziju su zapravo izazvala dva podatka, prvi da je skladište najveće u Evropi i drugi da se ono uopšte gradi, iako je lane iz Srbije otišlo poslednjih 13 kilograma visoko radioaktivnog uranijuma u Rusiju, kao zemlju porekla. Postavilo se pitanje - čemu onda takvo skladište uopšte?


- Nema govora da je u Vinči najveće skladište u Evropi. U Holandiji postoje tri puta veći hangari, baš kao i u Francuskoj i Nemačkoj - dodaje Raičević.

Bezbedno skladištenje

 

Kapacitet vinčanskog skladišta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbednog skladištenja radioaktivnog izvora, a u njemu će se decenijama skladištiti industrijski otpad. Nuklearnog otpada nema samo u nuklearnim centralama, već on dolazi i iz medicinskih centara, naučnih instituta, elektronske industrije, čak i iz rudnika uglja.

2024 © - Vesti online