Sreda 02.11.2011.
19:54
Smedia

Britanija i Kipar - centri pranja novca

Za korupciju se, prema procenama, godišnje potroši najmanje 40 milijardi dolara
 

Analizirajući 150 slučajeva korupcije na visokom nivou, Svetska banka je otkrila da 172 firme koje su u njih bile uključene imaju sedište u Velikoj Britaniji i britanskim prekomorskim teritorijima - Bermudima, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Kajmanskim ostrvima, ostrvima Men i Džersi. U pranju novca vrlo zastupljene destinacije su i Kipar, sa 11 firmi, Lihtenštajn sa 28 i Švajcarska sa sedam, prenele su agencije.

Istraživanje, koje je obuhvatilo i traganje za prljavim bankarskim računima, otkrilo je da ih najviše ima u Velikoj Britaniji, Džersiju, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i na Kipru.

U poslovima pranje novca pojavljuju se investicione firme nejasnog porekla, vezane za osnivanje fiktivnih adresa u ofšor centrima. One često samo pozajmljuju svoje

Pročitajte i ovo:

* Pranje novca koči napredak Srbije

* Otkrivena balkanska mreža za pranje novca

ime, ne znajući nekad za koga rade, pokazalo je istraživanje.

Na Britanskim Devičanskim Ostrvima, koja imaju 25.000 stanovnika i 500.000 registrovanih međunarodnih firmi, osnivanje preduzeća košta 1.950 dolara. U proseku, u ovom poreskom raju godišnje se otvori 70.000 novih firmi.

Autor istraživanja, nigerijski ministar Ngozi Okonjo-Iveala, naveo je da se za korupciju, prema procenama, godišnje potroši najmanje 40 milijardi dolara. On je objasnio da se sredstva namenjena školama, zdravstvu i infrastrukturi u najnerazvijenijim svetskim privredama preusmeravaju u svetske finansijske centre i poreske oaze.

2024 © - Vesti online