Četvrtak 03.11.2011.
08:00
sarajevo-x, Vestionline

Nova generacija Mazde 6

Nova generacija Mazde 6 će u prodaji biti za 18 meseci, a imaće sve prednosti radikalne Skaj Aktiv tehnologije. To uključuje nove izuzetno štedljive benzinske i dizelske motore, kompaktne, lagane automatske i manuelne menjače, nove sisteme suspenzije i novu modularnu čeličnu platformu.

Sva ova tehnologija je dizajnirana kako bi Mazda krenula stazama uspeha nakon razilaženja s Fordom i kako bi se zadovoljili striktni propisi koji se tiču emisije štetnih gasova.

Sva Skaj Aktiv tehnologija će prvi put biti upotrebljena kod produkcijske verzije Mazde CX-5, koja će se na tržištu naći 2012. godine. Mazda 6 će biti drugi model koji će imati lakšu i čvršću Sky Activ platformu. Ovaj čelični okvir je napravljen iz manjih delova, tako da se može koristiti za brojne modele, od porodice Mazda 3 pa do SUV-a CX-9.

Rezultat svega je nešto agresivniji izgled u odnosu na aktuelnu generaciju Mazde 6. Prednji deo automobila je izmenjen, posebno prednja maska. Tu su i tanka svetla, oštrije linije i izgled koji je više karakterističan za jedan kupe. Čini se da je zadnji deo automobila inspirisan Jaguarom XF, posebno kada je reč o svetlima.

Fotografije unutrašnjosti otkrivaju da je u suštini orjentisana prema vozaču. Standardni način izrade dugmadi, prekidača i drugih kontrola je zamenjen novim, koji nalikuje BMW-ovom i-Drive rotacionom sistemu.

Koncept pokreće 2,2-litarski Skaj Aktiv-D turbodizelaš koji isporučuje 173 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Mala težina motora, smanjeno trenje, niska kompresija dizelskih motora i pametni novi stop-start sistem, kao i sistem povratka energije kočenjem rezultiraju emisijom CO2 od 104 g/km, kao i niskom potrošnjom goriva. Ovaj motor je uparen sa novim automatskim menjačem, koji nudi ekonomičnost gotovo kao kod manuelnog menjača.

2024 © - Vesti online