Sreda 02.11.2011.
18:29
Vestionline

Basesku najavio otvaranje prelaza Đerdap II

Trajan Basesku: Rumunija podržava Srbiju na putu u EU
 

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ispratio je rumunskog predsednika do tog graničnog prelaza, čije je otvaranje predviđeno odlukom Vlade Srbije iz 2006. godine, ali do danas nije realizovano.


Predsednik opštine Negotin Vlajko Đorđević kaže da su otvaranje "Đerdapa II" usporili problemi koji su postojali sa naše, ali i sa rumunske strane, u smislu njihovog pridruživanja šengenskom prostoru.

Sve prepreke su sada otklonjenje, istakao je Đorđević, i dodao da su predstavnici loklane samouprave dobili uverevanja od Baseskua, da će prelaz uskoro biti otvoren.

Na sastanku sa Baseskuom, dodao je on, bilo je reči i o položaju rumunske manjine, a Basesku je u tom smislu istakao da "nije došao da ubeđuje ljude da budu Rumuni, već da onima, koji se demokratski tako izjašnjavaju, pomogne da očuvaju jezik i tradiciju".

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, Basesku se obratio rumunskoj nacionalnoj manjini u bioskopu "Krajna" u Negotinu, posetio crkvu rumunske veroispovesti u Malajnici, a potom preko prelaza "Đerdap II" otišao u Rumuniju.
 

Rumunski predsednik Trajan Basesku sastao se juče sa predsednikom Borisom Tadićem i državnim vrhom Srbije.

On je nakon sastanka sa Tadićem poručio da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji nijedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online