Sreda 02.11.2011.
17:33
Kurir

Merlinovi "ratni zločini"

Dino Merlin sa Jukom Prazinom, Ismetom Bajramovićem i Ramizom Delalićem
 

Dino Merlin se neumorno trudi da u intervjuima uoči tri beogradska koncerta, zakazana za 25, 26. i 27. novembar u Areni, vadi fleke iz prošlosti, perući se od izjava uperenih protiv Srba tokom rata u Bosni, ali i godinama kasnije.

I dok pokušava da spusti loptu, na videlo isplivaju fotografije poput ove, do koje je došao Kurir. Na njoj se vidi Dervišhalidović kako uživa zagrljen sa svojim prijateljima, osvedočenim kriminalcima i ratnim zločincima Jukom Prazinom, Ismetom Bajramovićem i Ramizom Delalićem.


Bili su više nego bliski. Bili... Jer su ova trojica odavno pokojna

ISMET BAJRAMOVIĆ ĆELO - bivši komandant Vojne policije Armije BiH, povezivan s brojnim kriminalnim aktivnostima. Često je isticao da izuzetno ceni i poštuje Aliju Izetbegovića. Osumnjičen za stvaranje logora za Srbe i mučenje srpskih zarobljenika u logoru „Ramiz Salčin“, bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“. Bilo mu predloženo da ode u Zagreb na mesto pomoćnika vojnog atašea u Hrvatskoj, ali je odbio. Izvršio samoubistvo 17. decembra 2008. godine u svom stanu u Sarajevu.

 

JUSUF JUKA PRAZINA - predratni sarajevski kriminalac, ratni zapovednik muslimanskih paravojnih formacija od kojih je kasnije sastavljena Armija BiH. Na početku rata formirao jedinicu „Zelene beretke“ i organizovao privatne logore, u kojima su zlostavljani Srbi. Učestvovao u masakru nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zbog tog i ostalih ratnih zločina za koje je odgovoran raspisalo poternicu za njim. Sarajevo napustio krajem oktobra 1992. godine, a ubijen u Belgiji 4. decembra 1993. godine.

 

RAMIZ DELALIĆ ĆELO - poznat kao bivši komandant Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH i član sarajevskog podzemlja. U žižu javnosti dospeo posle ubistva srpskog svata Nikole Gardovića u martu 1992. na Baščaršiji, a višegodišnji proces koji je protiv njega vođen u Kantonalnom sudu u Sarajevu nikad nije okončan. Ubijen 27. juna 2007. u centru Sarajeva.

2024 © - Vesti online