Sreda 02.11.2011.
17:13
Vestionline

Tadić dobio nagradu Saveta Evrope

"Nagrada za Sever pripala je Borisu Tadiću, predsedniku Srbije, u znak priznanja njegovom poltičkom zalaganju za pomirenje na Balkanu i integraciju njegove zemlje u proces izgradnje Evrope", saopštio je SE.

Nagrada za pomirenje na Balkanu: Boris Tadić

U saopštenju se naglašava i da Tadićev doprinos u podršci međunarodnoj pravdi bio je odlučujući faktor u hapšenju u izručenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Pored predsednika Srbije, ovogodišnja dobitnica je Sojhajr Belhasen, predsednica Međunarodne federacije za ljudska prava iz Tunisa. Belhasen, kako se navodi, nagradu dobija kao priznanje za dugogodišnju posvećenost borbi za ljudska prava u svetu i prava žena u zemljama u razvoju.

"Njen put je i primer i simbol značajne uloge koju žene igraju u istorijskim promenama u arapskom svetu 2011. godine," saopštio je SE.

Ova nagrada se od 1995. godine dodeljuje dvema ličnostima za unapredjenju ljudskih prava, razvoj interkulturnog dijaloga i jačanje solidarnosti severa i juga.

Tadiću i Belhasenovoj će nagradu uručiti predsednik Portugalije u Lisabonu na proleće 2012. godine u prisustvu generalnog sekretara SE i drugih zvaničnika, navedeno je u saopštenju SE.

2024 © - Vesti online