Sreda 02.11.2011.
17:40
Vestionline

Filipincima nije dozvoljeno da rade u Srbiji

Prema saopštenju filipinskog Ministarstva za rad i zapošljavanje, zemlje sa spiska, među kojima se nalaze i Indija, Liban i Kuba, Avganistan, Severna Koreja i Čad, nisu potpisnice bilateralnih sporazuma sa Filipinima o zaštiti stranih radnika, a nemaju ni svoje zakone koji regulišu tu oblast.

Najveći izvoznik radne snage: Filipini

Filipini su jedan od najvećih izvoznika radne snage u svetu. Oko devet miliona Filipinaca, otprilike svaki deseti od 94 miliona stanovnika, radi u inostranstvu.

''Zabrana zapošljavanja u tim zemljama biće ukinuta ukoliko te zemlje preduzmu

odgovarajuće korake da zaštite filipinske radnike'', rekla je ministarka za rad Rozalinda Baldoz.

Vrlo malo filipinskih radnika inače radi u tim zemljama, naveo je jedan filipinski

Loš imidž Srbije i na internetu

 

Koliko Srbiju prati loš glas u ''poslovnom svetu'', to je ,slučaj i na internetu, gde korisnici upotrebljavaju negativne epitete za Srbe.

zvaničnik.

Kako navodi agencija Frans pres, mnogi Filipinci u inostranstvu rade kao kućne pomoćnice, fizički radnici ili pomorci i često su izloženi raznim zloupotrebama. Manila je ranije već zabranila Filipincima da odlaze da rade u zemljama koje su u ratu. Međutim, mnogi Filipinci ilegalno napuštaju zemlju da bi pobegli iz bede.

Prema zakonu iz 2009. godine Filipinci mogu biti poslati da rade samo u zemlje koje imaju pravnu zaštitu za strane radnike, potpisnice su međunarodnih sporazuma o zaštiti radne snage, ili imaju sporazume sa Manilom kojima se radnici štite od zloupotrebe, navodi agencija AP.

Ministarka je naglasila da će slanje radnika u 125 drugih zemalja biti nastavljeno jer su filipinske ambasade u tim zemljama utvrdile da postoje zakonske odredbe koje pružaju zaštitu stranim radnicima.

2024 © - Vesti online