Sreda 02.11.2011.
16:36

Pančevo: Nisu utvrđeni uzrozi zagađenja

Kombinacija smoga i magle daje prilično gadno zagađenje vazduha u gradovima
 

Aparati pančevačkog Zavoda za javno zdravlje su od ponoći do tri sata ujutru izmerili nezapamćene koncentracije benzena koje su se kretale između 400 i čak 1.000 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Granice normalnih vrednosti znatno su nadmašivala i prisustva praškastih materija čiji su pikovi na pojedinim mernim mestima dostizali od 500 do 750 mikrograma, i azotnih oksida kojih je bilo oko 300 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Predstavnici Azotare i Petrohemije saopštili su da zbog loše meteorološke situacije njihovi pogoni u utorak ili nisu radili, ili im je rad sveden na minimum.

U Rafineriji nafte Pančevo su juče tokom dana smanjivane i obustavljane isporuke derivata kako je raslo zagađenje, da bi svaka aktivnost prestala u 22 časa, izjavio je direktor Miodrag Bogojević.

Dodao je da rafinerijski pogoni rade na minimumu, kao i da je obustavljena prerada otpadnih voda iz njih kako bi bilo sprečeno dodatno zagađenje.

"Ove mere sprovodimo uprkos pritisku tržišta za isporuku derivata. Jutros smo vratili 70 cisterni s kapije, pa se nadam da ovakvo vreme neće potrajati jer bi to moglo ugroziti snabdevanje pumpi i industrije", rekao je Bogojević.

Mere koje je industrija sprovela nisu dovoljne, jer je trebalo da ih preduzmu još u ponedeljak kada su od meteorologa dobili prognozu iz koje se vidi da će vremenske prilike biti vrlo nepovoljne, pa je trebalo tada da smanje ili zaustave svoje aktivnosti, rekla je Milica Sarić-Tanasković lekarka Zavoda za javno zdravlje.

Ona je apelovala na Pančevce da i narednih dana prate izveštaje o zagađenju i ne izlaze iz kuća kada ono postane povećano.

2024 © - Vesti online