Sreda 02.11.2011.
16:20
Beta

"Rešenje je blizu, ali nije idealno"

Stefanović: Rešenje za Jarinje i Brnjak se neće svideti nekima
 

"Samo rešenje je blizu, ali ono neće biti idealno i neće se svideti nekima", rekao je Stefanović na Odboru za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, na kojem je predstavio rezultate razgovora sa Prištinom u Briselu.

Stefanović je rekao da su oni koji žele "idealno rešenje" to imali priliku da postignu kada su bili na vlasti, ali je dodao da je spreman da sasluša konstruktivne predloge za rešenje kao što je onaj koji predlaže Demokratska stranka Srbije.

"Naš zadatak je da nađemo zadovoljavajuće rešenje i za državu Srbiju i za kosovske Srbe", kazao je on.

On je, takođe, izrazio nadu da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen vrlo brzo, jer je to jedini način da se reše konkretni problemi. Šef pregovaračkog tima je dodao da postoje problemi na sprovođenju dogovora i da Srbija mora da se fokusira kako bi dobila maksimum iz tih dogovora.

"Živimo u svetu u kojem sila igra značajnu ulogu i mi pod takvim okolnostima moramo da nađemo najbolje rešenje", rekao je on.


Stefanović je naglasio da svi postignuti dogovori ni na koji način nemaju veze sa priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Bogdanović: U izveštaju o Jarinju podaci lokalne uprave

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je Vlada Srbije u izveštaju o sukobima Kfora i Srba na prelazu Jarinje 27. septembra koristila podatke lokalne samouprave, pre svega opštine Leposavić, u kojoj je prelaz.

Goran Bogdanović sa sednici Odbora za KiM
 

"Ja ni na Odboru, ni bilo gde ne želim da licitiram ko je prvi počeo, ali odgovorno tvrdim da u izveštaju stoji ono što je nama bilo dostupno i što smo čuli od građana", rekao je Bogdanović na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Dodao je da mu nije poznato šta je rečeno na skupštinskom odboru za bezbednost, jer nije bio na toj sednici.

Vlada Srbije je u nedavno objavljenom izveštaju o stanju na severu Kosova i Metohije navela da je 27. septembra Kfor zapucao na Srbe, koji su bili na barikadama na Jarinju.

Predsednik SPO Vuk Drašković rekao je, pozivajući se na podatke iznete na Odboru za bezbednost, da su vojnici Kfora pucali tek kada su bili napadnuti. Taj izveštaj proglašen je tajnim i nije dostupan javnosti.

2024 © - Vesti online