Četvrtak 03.11.2011.
08:00
Vestionline

Nordijska ishrana pobedila sve dijete

Sve što je potrebno nalazi se u jednom tanjiru: Malo ribe, koštunjavog voća, povrća, začinskog bilja...sve po malo

Riba iz hladnog Arktičkog okeana, krastavci, žitarice, sveže začinsko bilje i jogurt, osnove su nove nordijske dijete. Klaus Majer, jedan od osnivača čuvenog danskog restorana "Noma", dvaput proglašenog najboljim restoranom na svetu, dve godine je sarađivao sa nutricionistom s kojim je osmislio plan za mršavljenje.

Majer je svoj plan nazvao "novom nordijskom ishranom", iako ona i nije posebno nova. Tokom 26 nedelja dugog istraživanja koje je vodio profesor sa Univerziteta Kopenhagen grupa gojaznih učesnika izgubila je u proseku tri kilograma posle 12 nedeljea sprovođenja nove nordijske dijete. To je bilo gotovo dvostruko više od onih koji su mršavili uz pomoć standarnde dijete kontrolišući kalorične vrednosti obroka.

Nova ishrana sadrži osnovne sastojke nordijske ishrane: ribu, koštunjavo voće, voće, bobice, sirovo povrće poput kupusa, divljač, i tradicionalne nordijske žitarice, na primer zob. I baš kao u mediteranskoj ishrani, i ovde predvode namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i antioksidantima. Još jedna važna karakteristika dijete je umerenost umesto izgladnjivanja.

Evo nekih od osnovnih principa nordijske ishrane


Jedite hranu koja dolazi iz vašeg podneblja - Mejer veruje da je najzdravije jesti hranu koja trenutno zri, dakle sezonsku hranu i ono što se nalazi u okolini.

Važno je kuvati hranu kod kuće - Utrošiti 30 minuta do sat vremena kako biste pripremili obrok postaće vaš životni stil i omogućiti vam da razmiljate o tome šta i kako jedete.

Jedite više priloga  - Što više, to bolje i veselije, smatra Mejer. Prilozi su ključ dugoročne zdrave ishrane. Naravno, sve dok je reč o jednostavno pripremljenom povrću.

Masnoću zamenite slatkim - Umesto da povrće potopite u ulje, upotrebite sirće koje ima slatku notu. Na taj način ćete imati manju potrebu za uljem. Mejer kod gorkog povrća predlaže upotrebu meda ili sirupa.

So i biber su samo početak - Sveže začinsko bilje, kao i slatki i kiseli ukusi, vrlo su važni u filozofiji nove ishrane. Malo jogurta ili agruma, i jelo je već dobilo na kvalitetu. Budući da Mejer nije ljubitelj industrijaskog kečapa punog šećera, on savetuje upotrebu domaće zimnice.

Vi niste na dijeti - Mejer "Novom nordijskom ishranom" želi da odvrati ljude od povratka na stari način život. "Vi niste na dijeti, to dugoročno nije održiv način ishrane", poručuje ovaj ugostitelj.

2024 © - Vesti online