Sreda 02.11.2011.
13:15
Vestionline

Libija: Pobunjenici se ubijaju međusobno

Lokalne pobunjeničke vođe ne žele da se vrate pod centralnu vlast

Sukob je počeo u nedelju između boraca iz Zintana i Misrate. Jedan pripadnik grupe iz Zintana je ubijen, a jedan iz Misrate je ranjen i odveden u bolnicu u libijskoj prestonici.

Borci iz Zintana su pratili grupu iz Misrate do bolnice, a jedan od njih se ušunjao u operacionu salu i otvorio vatru, ali je ubrzo bio razoružan. Drugi oružani sukob izbio je u ponedeljak ispred bolnice, gde je četvoro ljudi ranjeno, preneo je AP.

Prema izjavama zvaničnika iz Tripolija vojnici iz Zintana koji su upali u bolnicu bili su pijani. Nove libijske vlasti su obećale da će sakupiti oružje pošto je završen osmomesečni građanski rat, kojim je svrgnut Moamer Gadafi. To, međutim, još nije učinjeno, a suparnički vojni komandanti izbegavaju da budu prvi koji će razoružati svoje borce.

Gadafija više nema, a oni bi i dalje da ratuju

"Hjuman rajts voč" navodi da veliki problem za nove libijske vlasti prave borci iz Misrate koji danima terorišu izbeglice iz Taverge optužujući ih da su sarađivali sa režimom Moamera Gadafija.

Prema nekim podacima, u Libiji je tokom rata formirano 300 različitih milicija čije vođe nemaju nameru da se ponovo pokore nekoj centralnoj vlasti. Tvrdi se da samo u Misrati ima 100 takvih grupa.

2024 © - Vesti online