Sreda 02.11.2011.
12:40
Vestionline

Američki penzioneri planirali napad biološkim oružjem?!

Hapšenje terorista u Džordžiji

Uhapšena četvorka pripada lokalnoj militantnoj grupi koja je planirala da kupi ricin kako bi ga iskoristila u napadima, saopštilo je američko ministarstvo pravosuđa.

"Dok je većina usredsređena na pretnje stranih nasilnih ekstremista ovaj slučaj pokazuje da moramo biti oprezni i u zaštiti države od građana unutar naših granica koji prete zajedničkoj bezbednosti", izjavila je državni tužilac za severni deo Džordžije.


U celoj ovoj priči interesantno je da najmlađi osumnjičeni za terorizam ima 65 godina, a najstariji 73. Ostala dvojica imaju po 67 i 68 godina.

Prema navodima tužilaštva uhapšeni su se od marta ove godine tajno sastajali kako bi isplanirali svoje zločinačke planove, među kojima je bilo i nekoliko ubistava. Četvoročlana grupa je htela da napadne i zgrade lokalne policije, saveznih vlasti kao i neke agencije za zapošljavanje.

FBI je pomno pratio planiranje akcije, a tajni agenti su sa dvojicom uhapšenih terorista ugovarali nabavku eksploziva i delova za izradu oružja. Prema podacima policije jedan od uhapšenih je planirao da rasprši oko pet kilograma otrova ricina u Atlanti i drugim gradovima, kao i da ga ispušta iz kola tokom vožnje autoputem kroz zemlju. 

Za sada nije saopšteno šta su tačno motivi ove zavere, ali se veruje da četvorica Amerikanaca pripadaju militantnoj hrišćanskoj organizaciji.

2024 © - Vesti online