Sreda 02.11.2011.
11:22
Beta

Spaljena redakcija novine koju "uređuje" prorok Muhamed

Sporna naslovnica: Muhamed bičuje one koji se ne smeju

"Požar koji je nastao oko jedan ujutro, stavljen je pod kontrolu i u njemu nije bilo povređenih", rekli su policijski izvori, i dodali da je na redakciju bačen Molotovljev koktel, kao i da za sada zbog ovog incidenta niko nije uhapšen.

Direktor lista Stefan Šarbonije izjavio je da veruje da je požar direktno povezan sa ovonedeljnim specijalnim izdanjem lista posvećenog rezultatima izbora u Tunisu, na kojima je pobedila islamska partija Enanda.

On je rekao da su listu preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk poslednjih dana upućene preteća i uvredljiva pisma, o kojima je redakcija imala nameru da obavesti policiju. Na francuskim kioscima danas je trebalo da se nađe izdanje "Šarli Ebdoa" koje je "uredi" prorok Muhamed "u čast" islamskog uticaja na pokret arapskog proleća.

Redakcija spaljena zbog poigravanja sa Muhamedom
"Kako bi proslavili pobedu islamista u Tunisu i obećanje libijskog Nacionalnog prelaznog saveta da će šerijatski zakon biti osnova pravosuđa u Libiji, magazin 'Šarli Ebdo' zatražio je da Muhamed bude gost urednik", saopštilo je uredništvo ovog lista pre nekoliko dana.

Nedeljnik je za ovu priliku prekršten u "Šarija Ebdo", a na naslovnoj strani je slika Muhameda ispod koje će piše "100 udaraca bičem ako ne umrete od smeha". Na poleđini je, takođe, slika Muhameda sa crvenim nosom i rečima "Da, islam je kompatibilan sa humorom".

Listu su pretnje bile upućene i 2006. godine, kada su u njemu objavljene karikature proroka Muhameda.

2024 © - Vesti online